Svenska jordbruk – Västraby Gård AB

Del 18 av 27 i serien Stora svenska jordbruk

Västraby Gård AB i Kattarp öster om Helsingborg inklusive en mängd andra företag med verksamhet på gårdens marker och däromkring ägs av Jan Barchan. Ett av dessa företag är Västraby Gård Energi AB som ska bygga en vindkraftspark på gårdens ägor. Västraby Gård AB har under ett antal år varit en stor bidragstagare vad det gäller gårdsstöd från EU. Västraby Gård omfattar ungefär 700 ha jordbruksmark.

Barchan kontrollerar också företaget Studsvik AB, tillsammans med familjen Karinen, via sitt holdingbolag Briban Invest AB. Studsvik med 1 100 anställda sysslar med kärnkraftsteknik. Han är också stor ägare i Arcam AB och en av de huvudsakliga investerarna i ConnectBlue. Utöver det är han också investerare i flera andra data och elektronikföretag som exempelvis det en gång konkursade Audiodev. Han har åtalats för insiderbrott men friats. Han är även en av ägarna till fastighetsbolaget Trianon.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Stora svenska jordbruk – Spargodt ABStora svenska jordbruk – Sjöö >>
Advertisements