Bekämpa REVA

Klappjakten på papperslösa flyktingar och invandrare når nya skrämmande nivåer. Samtidigt som en ny lag ger papperslösa rätt till sjukvård och skola, beordras polisen att finkamma just sådana miljöer där papperslösa kan tänkas vistas. Genom det så kallade Reva-projektet – “Rättssäkerhet och effektivt verkställighetsarbete” – söker migrationsverket, kriminalvården och gränspolisen sedan 2010 att genom skärpt “inre utlänningskontroll” av bostadsområden, arbetsplatser och andra områden gripa och utvisa papperslösa.

Projektet som inleddes i Skåne har där under ett år medfört tjugofem procent fler utvisningar. Det är när projektet nått Stockholm, med polisens “etniska profilering” av resenärer i T-banan frågan nått offentligheten. Att tvinga människor med “utländskt utseende” att visa id-handlingar är så uppenbart kränkande och rasistiskt att till och med regeringens integrationsminister Erik Ullenhag (FP) tycks baxna. Men de rasistiska kontrollerna är bara följden av regeringens och migrationsminister Tobias Billströms (M) uppdrag åt polisen: att skärpa kontrollen och öka antalet utvisningar.

Därför grips nu barn i skolan och sjuka på vårdinrättningar, därför selekteras nu mörkhåriga från blonda i Stockholms T-banespärrar. “Det är lite polisstat över det hela”, säger chefen för gränspolisen i Stockholm till SVT. Lite? Det är i själva verket ett skolexempel på hur polisstatsmetoder används för att sprida rädsla i delar befolkningen och vänja alla vid repressiva metoder.

När statliga myndigheter dessutom putsar av forna tiders “rastyper” med “svenskt” och “icke svenskt” utseende som grund för polisiära ingrepp, sker något avgörande. Varenda köksbordsrasist får sina naivaste fördomar bekräftade, minsta barn får lära sig skillnaden mellan “vi” och “dom”, vad som “egentligen” är svenskt och vilken sort man bör tillhöra för att vara på den säkraste sidan. Årtiondens fostran i mångkulturell tolerans torpederas liksom strävan efter integration och gemenskap.

Grunden till detta katastrofala haveri är inte bara polisens arbetsmetoder utan uppdragsgivarens, den borgerliga regeringens politik. Att vrida åt tumskruvarna på människor som fått avslag på sina asylansökningar medan skrupelfria företagare fått fria tyglar att importera underbetald och rättslös arbetskraft, demonstrerar regeringens krassa klasspolitik.

Den skärpta klappjakten på skyddslösa, den rasistiska sorteringen av människor, det skärpta repressiva klimatet på gator och torg är skapat av regeringen. Ansvaret för detta ska den inte undkomma.

Nu reagerar alltfler människor mot jakten, insamlingar sker till gömda papperslösas färdbevis för att klara kontroller, sms-varningar går ut om vakter och civilare. Det civila samhället tar det ansvar för medmänsklig solidaritet som myndigheterna söker krossa.

  • Socialistiska partiet uppmanar alla att följa dessa exempel på vardagssolidaritet.
  • Skam över den regering och de polismyndigheter som jagar skyddsbehövande människor!
  • Skam över dem som återinför en öppen rasistisk sortering av människor!
  • Stoppa avvisningarna, stoppa de omänskliga kontrollerna, avbryt omedelbart Reva-projektet!

Socialistiska Partietpartistyrelsen 23 februari

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!