Nolltaxedag, nolltaxeparad och nolltaxepris

I Stockholm samlades lite fler än 100 nolltaxevänner i lördags för att fira nolltaxedagen och delta i en parad från Sergels Torg till Landstingshuset – för avgiftsfri kollektivtrafik. Paraden arrangerades av Planka.nu, Ung Vänster Storstockholm, Piratpartiet Stockholm och Feministiskt Initiativ Storstockholm. Det var inte världens bästa vårväder, men paradkänslan kom snabbt på plats med ballonger och konfetti. Talen och demonstranternas skyltar tog upp allt från klimatpolitik till lyckade exempel på nolltaxa och i talkörerna skanderades ”Tuben ska bli – avgiftsfri!” och ”Fria bussar på våra gator!”.

Nolltaxeparaden 2013 from Planka.nu on Vimeo.

I samband med nolltaxedagen delas också nolltaxepriset ut. För första gången har priset gått till något som inte är relaterat till biljettpris. Priset har gått till  Karlskoga kommun:

Genom sin jämställda snöröjning, som gjort upp med gubbröjning och trafikmaktordningen, så har kommunen inte bara pratat om kopplingen mellan trafik och jämställdhet – de har också gjort slag i saken.

– För första gången har inte priset med biljettpriser att göra, säger Christian Tengblad från Planka.nu. Det visar på att kollektivtrafiken bara är en del av trafikmaktordningen.

Vi hoppas att priset kan uppmärksamma andra kommuner på hur de kan röja väg för förändring.

Svensson/Planka.nu

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements