Polisens biljakter – mer skada än nytta?

Jag vet inte om det gäller generellt, men i vissa fall är det otvivelaktigt så. Om två unga personer dör på grund av en polisjakt som orsakats av att de kanske stulit bensin genom att smita från betalningen på en mack så är det helt klart så att polisens biljakt gjort mer skada än nytta. Att smita från bensinnotan kan knappast anses vara ett så allvarligt brott att det motiverar en biljakt. Att en biljakten sedan resulterar i att två personer dör är inget annat än en skandal.

Om det dessutom är så som vissa media rapporterat, att polisen öppnat bron för att stoppa den jagade bilen är det än värre. Det är totalt oacceptabelt och ett sådant handlande måste få följder för de ansvariga poliserna. Polisens biljakt ska nu bli föremål för en förundersökning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

30 Replies to “Polisens biljakter – mer skada än nytta?”

 1. Å andra sidan, alla någorlunda vettiga personer som helst stannar ju faktiskt vid broöppning, man måste ju vara minst sagt korkad och tro att Blues Brothers var på riktigt för att köra förbi bommarna vid en broöppning.
  Men visst, ska bli intressant att läsa utredningen.

 2. Ett relativt sannolikt scenario är att de döda var påtända. Dom  märker ju knappast  inte att det är broöppning. Vilket förstås gör polisens agerande ännu märkligare. Det är inte massmord eller terrorism att vara bensintjuv. 

 3. Man kan ju även tänka så här – Vi behöver polisen för att motverka brottslighet och för att ”sätta dit” de som begår brott. 
  Ska polisen inte få utöva biljakter på de som begått brott bara för att det meför viss risk för olyckor? Om det vore så då skulle det vara fritt fram att begå brott så länge man beger sig från brottsplatsen med bil. Nej, det håller inte!I detta fall har ett flertal brott begåtts, fullt medvetet får man förmoda – en inledande stöld av bensin, följt av, enligt rapporteringen, ett ansvarslöst och för andra sannolikt livsfarligt (hur acceptabelt är det?) bilkörande i höga hastigheter. Dessutom kördes bilen så fort att den som satt vid ratten inte hann stanna vid de nedfällda bommarna vid Hjulstabron (jag vet hur det set ut och fungerar där vid broöppning) utan kör rätt igenom och ned i vattnet, alternativt ser inte (hur det nu är möjligt) att bron är öppnad och bommarna nere och kör därför genom bommarna och ner i vattnet. Alla förmodat vuxna personer som är gamla nog att ha körkort (jag förutsätter att föraren i detta fall hade körkort) har ett eget ansvar för sitt eget beteende och i detta fall har både beteende och ansvar flippat ur, uppenbarligen.Hade de begågna brotten och det ansvarslösa beteendet aldrig skett hade de som nu tragisk avlidit aldrig behövt dö. Jag anser att de som agerade på detta sätt fått ta konsekvenserna av sitt eget beteende. Något som förväntas av alla i vårt samhälle. Att det slutade med två dödsfall är tragiskt, men inte polisens fel. De gjorde vad de kunde för att få stopp på detta. Att öppna bron, för att förhindra fortsatt vansinnesfärd med risk för andras liv, var ett smart sätt att få stopp på dessa personer, som helt tycks ha sakna känsla för vad som är rätt och fel. Att de körde igenom bommarna vid bron och ner i vattnet är helt och hållet deras eget fel.    

  1. Lagen säger att en insats ska stå i proportion till brottet. Det tycker jag inte den gjorde här. Det gör liksom inget om två unga bensintjuvar kommer undan. Därför är polisens agerande också ett stort problem. Det är absolut inte ett bra eller vettigt agerande att öppna bron om det innebär att två personer dör.

   1. Men snälla – tror du verkligen att polisen öppnade bron för att ta livet av dem? De förutsatte självklart att bensintjuvarna hade tillräckligt med självbevarelsedrift för att inte köra över kanten på en bro. Naturligtvis tragiskt med dödsoffer men polisen ska inte klandras för att försöka stoppa brottslighet.

     1.  Nej, resultatet blev inte till följd av att polisen öppnade bron.
      Resultatet blev till följd av att idioterna inte stannade, att de körde
      som de idioter de var.
      Om en båt hade varit på väg och kaptenen hade begärt att bron skulle öppnas, hade det varit hans fel då?
      Nej, skandalen här består av att anklaga polisen för dårarnas egna handlingar som resulterade i dödsfall.

     2. Jag säger som pdhansson – Ingen kan förväntas utgå från något annat än att en person agerar på ett hyfsat normalt sätt, med lite sunt förnuft och självbevarelsedrift, inte polisen heller. Man måste utgå ifrån att den, även en med all rätt jagad brottsling, som kommer till en bro med nedfällda bommar och blinkande röda varningsljus stannar, eller vänder, eller gör något helt annat än det mest korkade, att köra mot de tydliga röda varningsljusen, genom bommarna och vidare mot en bro som uppenbart är öppnad och ner i plurret. På platsen där detta hände är det gott om både plats och tid till att stanna eller vända efter rödljusen fram till bommarna och än mer plats och tid fram till bron efter bommarna. Man kan ju inte i alla situationer räkna med att den jagade kommer att bete sig fullständig crazy och därför inte vidta några som helst åtgärder vid bilflykt efter ett begångett brott. Inte ens vid en bensinstöld (som knappast var första gången i dessa personers liv eller det enda brott de begått). 
      Problemet är dessa individers, inte polisens, beteende.Man kan ju hoppas att någon annan potentiellt kriminell yngling tar det som hänt som ett varnande exempel.         

     3. Det är väl normalt att man inte vill bli gripen av polisen. Speciellt om man begått ett brott. Det är rätt normalt att när man är stressad, kör för fort, påtänd etc, missar rödljus och lite annat. Polisen överreagerade och orsakade två människors död. Sådant är onödigt.

     4. Det mest normala är att se till att man inte gör något som får polisen att vilja ingripa.
      Var i hela situationen anser du att polisen överregarade?
      Vad skulle dom ha gjort? Åkt hem och lagt sig och låtit de kriminella ta över Uppsala den natten, eller?

     5. Polisen skulle åkt hem till killarna en annan dag och tagit dem. Polisen visste vilka de var, de visste att det handlade om 500 kronor. Biljakt helt onödig. Bättre att låt bli och plocka dem en annan dag. Polisen behövde inte göra ett dugg i det akuta läget.

 4. Utan att veta allt så kan man ju faktiskt tycka att polisen delvis gjorde rätt. Dvs istället för att fortsätta jaga tjuvarna (som tydligen var välkända av polisen som ”yrkeskriminella” så försökta man att stoppa dom. Om sedan de kriminella väljer att köra rakt genom stoppbommar och mot rött blinkande ljus så har dom faktiskt ett visst eget ansvar. Polisjakter måste ju sedan alltid stå i proportion till brottet. Det är skillnad mellan en snattare på ICA och en massmördare. Och allmänhetens säkerhet får aldrig hotas. Men man kan ju inte heller tycka att polisens uppgift är att skapa en säker flyktväg till brottslingar.

  1. Jag begriper inte riktigt vad massmördare har med detta att göra. Det handlade om ett par småtjuvar. Om de var kända av polisen så var jakten än mer onödig. Polisen hade bara kunnat plocka upp dem senare.

   1. Plocka upp dom senare? Okay, med en då också kalkulerad risk att de eventuellt hade hunnit meja ner någon/några intet ont anande privatperson/er på väg dit dom var på väg. Typ: ”Äsch låt dom köra, vi tar dom om ett par dar. Hoppas bara att de inte hinner köra ihjäl någon oskyldig innan dess”? Hmmmm. 

     1. Löjligt eller inte, de hade inte behövt köra fort över huvud taget, om dom gett fan i att stjäla bensin. Och polisen hade då aldrig behövt jag dom.
      Suma sumarum = allt som skett beror på deras eget beteende. Det var dom som ”tryckte på knappen” och nu har dom fått sona sitt brott.
      Det var troligen dessutom inte deras första kriminella handling och nu, förorsakat av deras eget beteende, kommer de aldrig mer kunna besvära vare sig polisen eller allmänheten. En god gärning på sitt sätt. Man kan väl säga att de utförde en s.k. ”självsanering”.
           
      Var det dessutom inte så att polisen slutade jaga dom för att de körde för riskfyllt för sig själva och andra och istället bestämde sig för att stoppa dom på på känt sätt?
      Troligen utan att vara direkt jagade körde de ändå mot varningssignaler och genom bommar och ner i plurret. Det imponerar INTE!

        
       

     2. Polisen skulle åkt hem till killarna en annan dag och tagit dem. Polisen visste vilka de var, de visste att det handlade om 500 kronor. Biljakt helt onödig. Bättre att låt bli och plocka dem en annan dag. Polisen behövde inte göra ett dugg i det akuta läget. Ingen död, brottet uppklarat osv. Låter som den överlägset bästa lösningen.

     3. Som mitt sista inlägg i denna intressanta debatt kan jag bara konstatera att dessa två busar aldrig mer kommer att besvära någon, vare sig polis eller medborgare i övrigt. Endast de kom till skada, självförvållat, och ingen annan. Ett gott slut trots allt tycker jag.     

 5. Vi kan inte ha lagar om polisen inte kan upprätthålla dem.
  Det gäller även om polisen skjuter en bankrånare i södertälje vars beväpning i efterhand visade sig ofarlig. Lika så det här fallet. Jag är bara glad att dom två puckona INTE krockade med någon oskyldig.
  Sticker du från polisen får du ta konsekvenserna.

  1. Nej, vem har sagt att vi ska ha såna lagar? Ingen. Ja det var väl tur att de inte krockade med nån oskyldig. Men det förändrar inte det faktum att polisen orsakade de två bensintjuvarnas död. Onödigt och därmed var polisens insats felaktig.

   1.  Nej, resultatet blev inte till följd av att polisen öppnade bron.
    Resultatet blev till följd av att idioterna inte stannade, att de körde
    som de idioter de var.
    Om en båt hade varit på väg och kaptenen hade begärt att bron skulle öppnas, hade det varit hans fel då?
    Nej, skandalen här består av att anklaga polisen för dårarnas egna handlingar som resulterade i dödsfall.

   2. Dom var inte bara bensintjuvar. Dom körde som galningar och var alltså en fara för allmänheten. Det är ett stort problem att folk vet att bara dom kör som galningar så får inte polisen jaga dom. Finns många som har gjort det till sport att dra ifrån polisen. Och vilka får lida när det går åt skogen. Jo oskyldiga.

    1. Dom körde som galningar för att de var jagade. Polisen behövde inte jaga dem. De visste vilka de var och hade kunnat plocka upp dem vid senare tillfälle. Om polisen inte helt i onödan jagat dem hade de ju inte kört som galningar. Har folks logiska tänkande helt försvunnit i detta land? Två människor har dött för att polisen inte arbetar på ett vettigt och logiskt sätt. Det är inte okej.

 6. Polisen körde inte bilen.
  Polisen valde inte att köra en vansinnesfärd.
  Polisen valde inte att köra genom bommarna mot rött blinkande ljus.
  Det enda polisen gjorde var att försöka få dem att stanna.

  De valde själva att köra som de gjorde. Detta är helt och hållet deras eget fel. Det är dags att folk får börja ansvara för sina egna handlingar.

  1. Nej de valde inte själva. Polisen jagade dem. De valde att inte stanna för polisen. Att inte bli gripna. Man de valde inte att köra som idioter. Det gjorde polisen åt dem. I onödan. Vilket resulterade i två personers död. Onödigt. Felaktigt.

   1. Jo, Anders, de valde helt själva att göra exakt allt det dom gjorde den dagen. Att polisen valde att jaga dom efter deras första dåliga val, bensinstölden, fråntar dom inte ansvaret för sina handlingar. Det var väl inte polisen som tryckte på gaspedalen i deras bil? De kunde lika gärna ha valt en annan pedal att trycka på, bromspedalen, men det valet gjorde de inte. 
     

Kommentarer inaktiverade.