Kriminella assistansbolag vanvårdar sjuka

I november förra året slog polisen till mot en härva av ekonomiskt bedrägeri i olika assistansbolag. Härvan har kopplingar till det kriminella nätverk som går under namnet Södertäljenätverket. Det har visat sig att det inte bara handlat om att de inblandade lurat Försäkringskassan på stora belopp utan också om vanvård:

Om en av de utsatta framgår att anhöriga fått betalt för att vara hans assistenter, men i själva verket bott i hans lägenhet, tagit och använt hans försörjningsstöd för eget bruk. Den sjuke har inte fått den medicin han ska ha, har fått äta rester och han har bara fått tömma tarmen var sjätte dag.

I ett annat fall visade en inspektion att en svårt sjuk man bodde i en smutsig lägenhet, där det hittades avföring på madrassen och utrustning till hans sondmatning var också snuskig och ingrodd. Mannen var undernärd. Ärendet har anmälts till Socialstyrelsen.

[…]

– Det pågår en förundersökning, det pågår en utredning där vi hittar nya brukare och vi ska se hur det ser ut i de fallen. Det är troligt att det växer.

Bland de misstänkta finns flera släktingar till de som utsatts för vanvård. Även den person som varit de utsattas gode man, och alltså ska företräda deras intressen, är misstänkt i härvan. Han har dessutom varit med och drivit assistansbolaget som nu utreds för bedrägerierna.

Det är ännu inte klart om polisutredningen också kommer att leda till åtal i frågan om vanvård. Men det är troligt att utredningen också kommer att titta om brott har begåtts även ur denna aspekt.

Sånt här fiffel, sån här vanvård beror til syvende och sista på privatiseringar som gynnar företag som lägger låga anbud. Så låga att brottslig verksamhet blir nödvändig för att det hela ska bli lönsamt för företagen i fråga.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, 2, 3DN1, 2, 3, 4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Kriminella assistansbolag vanvårdar sjuka”

Kommentarer inaktiverade.