Misstänkta brott i flyttfirmor?

Ett par dominerande flyttfirmor i Sverige misstänks för kartellbildning, för att ha delat upp landet mellan sig. Samma företag ligger samtidigt bra till i ett nytt ramavtal upphandlat av Statens inköpscentral.

Misstankarna berör ett tiotal bolag, främst med adresser i Norsborg och Jönköping. De ingår i fyra olika företagskonstellationer och har verksamheten koncentrerad till södra Sverige.  Företagen i Norsborg är bland annat  ICM Kungsholms AB och NFB Transport Systems AB. Ägare till dessa bolag tycks Kent Hofmann och Ann Hofmann vara. I alla fall delägare. Moderbolag till ICM Kungsholms AB är Fågelviken Invest AB som i sin tur ägs av familjen Hofmann.  NFB har dotterbolaget AB Åhs Express och ICM har dotterbolag på olika håll i Sverige. Kent Hofmann är också ägare eller delägare i ytterligare ett flyttbolag, Flyttproduktion FP AB. Förmodligen är detta den tredje bolagskoncernen där eventuellt brott misstänks. Ann Hofmann är också engagerad i Wisbohammars gård, sannolikt ägare (själv eller tillsammans med sin man).

En annan delägare i Flyttproduktion FP AB är sannolikt Christer Bosmyr. Han och hans släktingar är sannolikt också ägare till Alfa Quality Moving AB i Jönköping via ägarbolaget Beta Holding i Jönköping AB. Detta är sannolikt den fjärde bolagskoncernen där brott misstänks. Christer Bosmyr är också engagerad i ett fastighetsbolag i Jönköping som också är ett dotterbolag till Beta Holding.

Konkurrensverket gjorde enligt DN också razzia hemma hos Kent Hofmann:

Per Karlsson, chefsjurist på Konkurrensverket, betonar att det än så länge enbart handlar om misstankar om kartellbildning. Vad bedömningen slutligen blir återstår att se. Han räknar med att det kan ta minst ett år att reda ut den kartellbildning som flyttbolagen anklagas för.

Även en av flyttbranschens dominerande personer hemmahörande i Gnesta fick hembesök av konkurrensverket utsända utredare. Personen sitter i styrelserna för flera av berörda flyttföretagen. Han driver dessutom en del av sitt arbete från lokaler i anslutning till sin bostad något Konkurrensverket anförde som skäl för att göra ett tillslag även där.

I den begäran om att få genomföra sin gryningsräd Konkurrensverket lämnat in Stockholms tingrätt framgår att misstanken om konkurrensbrott bygger på ett insidertips. Tipset bedöms som trovärdigt och brottet ses som allvarligt.

Konkurrensverket betonar att det än så länge bara rör sig om misstankar mot företagen om kartellbildning. Det finns inga brottsmisstankar mot enskilda personer. VD Richard Engström i ICM Kungsholms AB och VD Karl Göran Hällbom i NFB förnekar båda att företagen skulle delta i nån form av olaglig kartellbildning.

ICM Kungsholms AB är Sverige största flyttföretag, en sammanslagning av Kungsholms Express AB som funnits sen 1896 och ICM Logistics AB. ICM:s dotterbolag i Malmö, ICM Öresund AB hette tidigare Alfa City i Malmö AB.

Intressant?
Borgarmedia: AV, Trailer,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Misstänkta brott i flyttfirmor?”

  1. Kartellbildningen är bara ytskrapet. Gräv lite djupare så finner ni Bosmyr och Hoffman i östländska rekryteringsbolag som förmodligen undgår hela transportbranschens fackliga regler och avtal. Snyggt att vi skattebetalare sponsrar dessa så kallade entreprenörer!
    Detta är ett fall för Uppdrag granskning eller Kalla fakta.

    / Flyttgubben

  2. Är tråkigt att slita för att de här människorna ska tjäna storkovan. Samtidigt behöver man ju ett jobb.. dags att söka sig vidare.

Kommentarer inaktiverade.