Privat apoteksfusion skapar marknadskoncentration

Del 7 av 9 i serien Vårdprofitörerna

När Oriola-KD köper apoteksföretaget Medstop innebär det att Oriola-KD efter det kontrollerar två av Sveriges stora privata apotekskedjor. Sammanlagt blir de två lika stora som Apoteket Hjärtat. De två bolagen som Oriola-KD äger är Kronans Droghandel och efter köpet också Medstop. Sammantaget har bolagen 1 900 anställda, 290 apotek och en marknadsandel på 21%.

Kronans Droghandel AB är alltså ägt av det finska företaget Oriola-KD till 80%. Resterande 20% ägs av KF (20%). Hela Oriola-KD har cirka 5 000 anställda och äger också ett annat företag med kopplingar till det ursprungliga Kronans Droghandel i Sverige, nämligen det tidigare KD Pharma (numera Oriola). Ägandet i Oriola-KD domineras av finska institutioner som försäkringsbolagen Varma, Ilmarinen och Eläke-Fennia. Familjen Herlin (Niklas Herlin) kontrollerar dessutom 3,6% av rösterna i företaget.

styrelsen för Oriola sitter bland annat Harry Brade från Lamy Corp och Medical Investment Trust (också en större aktieägare) och Per Båtelson, tidigare VD i Capio (Sveriges största privata vårdföretag) och Global Health Partner (ägt av IGC, Wallenbergs), numera styrelsemedlem i vårdföretaget Humana AB med 8 000 anställda, Unilabs AB och IVBAR samt tidigare styrelseordförande i Apoteket AB. Vidare Karsten Slotte från Fazer-koncernen med flera. Huvudägare i Humana är riskkapitalbolaget Argan Capital. Unilabs med 900 anställda ägs av Nordic Capital.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< IK Invest och Attendo – vanvårdsbolag i äldreomsorgenÖkad apotekskoncentration >>
Advertisements

One Reply to “Privat apoteksfusion skapar marknadskoncentration”

Kommentarer inaktiverade.