Skattesmitarländerna

Del 2 av 12 i serien Offshore leaks

British Virgin Islands

I samband med ICIJ:s avslöjande kring internationella fifflare och skattesmitare har det visat sig att Brittiska Jungfuöarna härbärgerar flest skattesmitarbolag av alla världens skatteparadis. Väldigt många av dem är ägda av kineser, indier och andra personer från Asien. Andra ägs av brottslingar, kriminella diktatorer och ljusskygga investerare:

Among the 4,000 U.S. individuals listed in the records, at least 30 are American citizens accused in lawsuits or criminal cases of fraud, money laundering or other serious financial misconduct.

They include billionaire hedge fund manager Raj Rajaratnam, who was convicted in 2011 in one of the biggest insider trading scandals in U.S. history, and Paul A. Bilzerian, one of the most famed corporate raiders of the 1980s, who was convicted of securities fraud.

An attorney for TrustNet, which helped create the companies and trusts for the clients, declined to comment, referring questions to senior TrustNet officials who did not respond to requests to discuss their firm.

Fraud experts say offshore bank accounts and companies are vital to the operation of complex financial crimes. Allen Stanford, who ran a $7 billion Ponzi scheme, used a bank he controlled in Antigua. Bernard Madoff, who ran the largest Ponzi scheme in U.S. history, used a series of offshore “feeder funds” to fuel the growth of his multibillion-dollar house of cards.

Avslöjandet är baserat på 2,5 miljoner dokument från två bolag som organiserar skattesmiteri och dolt ägande, Portcullis Trust Net på Cooköarna och Commonwealth Trust Ltd på Brittiska Jungfruöarna (BVI). Omkring 70 svenskar finns med i dokumenten och det finns också sen tidigare kända svenskar med bolag på Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna eller andra skatteparadis finns många som arbetar för så kallade private-equityföretag. Exempelvis Björn Savén från IK-Invest. Även ägarbolaget bakom Volvo Personvagnar, Geely, har flera bolag på brittiska Jungfruöarna och Caymanöarna vilket döljer hur ägandet egentligen ser ut.

Portcullis TrustNet har en hemsida där information går att få tag på. Det har inte Commonwealth Trust Ltd (CTL). Enligt Portcullis finns det 1,4 miljoner portföljbolag på BVI, Huvudsyftet med de flesta bolagen är att dölja vem som är ägare av olika bolag och förmögenheter, tvätta svarta pengar samt att smita med skatten. Förutom BVI så tar också Portcullis upp Caymanöarna, Cooköarna, HongKong, Labuan, Mauritius, Samoa och Seychellerna som länder där man kan placera pengar så att skatter kan undvikas och ägande döljas. De flesta av Portcullis kunder hör hemma i Asien, i Kina, HongKong, Taiwan, Thailand, Singapore, Malaysia etc.

Av skatteparadisen som nämns ovan är två stycken, BVI och Caymanöarna, så kallade brittiska översjöiska territorier, dvs en slags kolonier till Storbritannien. Även många andra brittiska översjöiska territorier, exempelvis Anguilla, Bermuda, Gibraltar och Turks & Caicosöarna fungerar som skatteparadis. Det gör även de brittiska kronbesittningarna Jersey, Guernsey och Isle of Man. Dessutom finns många tidigare brittiska kolonier, numera självständiga länder eller delar av andra länder med bland skatteparadisen, som exempelvis Singapore, Hong Kong, Seychellerna, Cypern, Cooköarna,  MontserratNauruNiue och Bahamas.

Bland icke-brittiska länder eller områden märks ovan nämnda Labuan, Macao, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, San Marino, Campione d’Italia, Jebel Ali Free Zone och Curaçao (Nederländska Antillerna.

En del länder fungerar inte som regelrätta skatteparadis men  används för att dölja ägande eller för specifika företagsformer som rederier med bekvämlighetsflagg. Det gäller tidigare brittiska kolonier som Antigua & Barbuda, Barbados, Mauritius, Samoa, Belize, S:t Kitts & Nevis, S:t Vincent & Grenadinerna, och Vanuatu samt länder som Bolivia, Burma, Kambodja, Malta, Comorerna, Ekvatorialguinea, Georgien, Honduras, Jamaica, Libanon, Marshallöarna, Mongoliet, Nordkorea, Sao Tomé & Principe, Panama, Sri Lanka, Tonga och Liberia. Dessutom anses de franska och tyska internationella fartygsregistren vara bekvämlighetsflaggor. Bahamas, Bermuda, Caymanöarna, Cypern, Gibraltar, Mauritius, Nederländska Antillerna och Vanuatu fungerar både som länder för bekvämlighetsflagg och skatteparadis.

Många skatteparadis och länder för bekvämlighetsflagg används för att dölja vem som ligger bakom brottslig verksamhet inom internationell sjöfart och fiske förutom att smita med skatten och för pengatvätt. Detta förutom lagligt skattesmiteri och fiskeriverksamhet som formellt är laglig men etiskt och politiskt tveksam.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Storbanker, skattesmitare, gangsters och diktatorerHans Thulin – en svensk med bolag och konton i skatteparadis >>
Advertisements

4 Replies to “Skattesmitarländerna”

  1. Ska verkligen Bolivia vara med där, bland bekvämlighetsflaggorna?
    Dom har ju inte ens kustkontakt

    1. Det har inte Mongoliet heller. Men de har skeppsregister. I allmänhet sköts såna skeppsregister från nåt kontor på nån advokatfirma i Panama eller nåt annat skatteparadis. Cooköarnas skeppsregister sköttes exempelvis från ett kontor i Valdemarsvik i många år.

Kommentarer inaktiverade.