Ekeblom – några andra svenskar med koppling till skatteparadis

Del 4 av 12 i serien Offshore leaks

Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom ägde år 2004 ett företag med namnet Ellenbogen Kapital AB. Mikael Ekeblom hette tidigare Nilsson men bytte namn i samband med att hans syster Cecilia Nilsson gifte sig med Jonas Ekeblom. Vid en skatterazzia mot de två svågrarna och deras företag upptäckes att miljonvinster från en rad aktieaffärer som gjordes av personal anställd av Ellenbogen Kapital slussades till ett bolag på Brittiska Jungfruöarna:

Vinsterna kom från aktieaffärer i bolagen Combex, Quibus och Mercan. Aktierna köptes billigt för att inom någon vecka säljas vidare för dubbla priset till inte ont anande småsparare.

I polisförhören medgav svågrarna Ekeblom att de ägde bolaget NM Management & Event Consulting på Brittiska jungfruöarna. Ett bolag som startats av Jonas Ekebloms kusin.

Senare har de förnekat ägandet och hävdat nu att bolaget ägdes av affärsmannen Mikael Elmér som sedan han försattes i personlig konkurs 2004 är bosatt i Schweiz.

Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom åtalades för att inte ha betalat skatt och sociala avgifter på sammanlagt 1,8 miljoner. Personalen på Ellenbogen blandade samman NM-bolagets och Ellenbogens verksamheter i sin dagliga verksamhet på en mängd olika sätt. Åklagaren menade därför att NM-bolaget egentligen aldrig haft någon verksamhet utan enbart var till för att Ellenbogen Kapital skulle kunna undvika skatt. Ekeblom och deras advokat hävdade att det rörde sig om avbetalningar av ett lån till Mikael Elmér och att de aldrig ägt NM-bolaget. Hovrättens dom innehöll bland annat följande:

** De tilltalades egna uppgifter har hela tiden varit fyllda med oklarheter, vagheter och motstridande uppgifter.

** Tre vittnen, två höga chefer i Ellenbogen och affärskontakten Mikael Elmér, beskrivs som mindre tillförlitliga.

** Flera avtal, som skulle bevisa att en mängd aktieaffärer skett via bolaget på Brittiska Jungfruöarna, är mycket tvivelaktiga.

** En viss Niklas Månsson, utåt det utländska bolagets representant, var ingenting annat än en påhittad person. Att alla falska underskrifter beordrats av en direktör på Jungfruöarna, som Jonas Ekeblom påstått, är så osannolikt att det inte går att ta på allvar. I verkligheten skedde alla affärer av Ellenbogens säljare, från Ellenbogens lokaler och med Ellenbogens adress. Allt övervakat av Jonas och Mikael Ekeblom.

** Och, tillägger hovrätten, det ”framstår som tveksamt” att Ellenbogens kunder varit beredda att köpa aktier hos ett för dem okänt bolag på Brittiska Jungfruöarna.

I hovrätten dömdes Jonas Ekeblom och Mikael Ekeblom år 2006 till 2 års fängelse. Utöver fängelse fick de näringsförbud i 5 månader och dessutom skattetillägg. Näringsförbudet innebar dock inte speciellt mycket. Ellenbogen Kapital AB bytte namn till Novus Finans AB och övertogs av några personer, Klas-Göran Karlsson och den moderate politikern Johan Klöfverskjöld som var/är nära vänner till svågrarna Ekeblom:

Sydsvenskans kartläggning visar att Novus Finans nya ledning är nära vänner till svågrarna Ekeblom. Klas-Göran Karlsson, Anders Axelsson och Hans-Henrik Edström har alla håvat in miljontals kronor på Ellenbogen Kapitals försäljning av aktier. Mika Laurino och Johan Klöfverskjöld är Jonas Ekebloms vänner i Ferrariklubben.

Både Jonas och Mikael Ekeblom kan därför jobba vidare i Novus Finans. Det bekräftas av Klas-Göran Karlsson.

– Jag hade inte mage att bara slänga ut dem på grund av det som har hänt. Jag tycker inte de har gjort nåt direkt fel i gamla Ellenbogen, mer än några småsaker. De har inte haft någon uppföljning på det som de har sålt in, säger Klas-Göran Karlsson.

Även de nya ägarna och cheferna hade alltså varit inblandade i de olagliga affärerna i Ellenbogen Kapital och de lät de två dömda arbeta kvar i företaget. Novus Finans tycks dessutom ha använt tveksamma metoder även i sin fortsatta verksamhet då en av deras rådgivare i reklam för företaget, Hans-Henrik Edström, utpekats som läkare trots att han inte var det.

Hans-Erik Edström utnyttjade också sin falska läkarstatus i andra sammanhang. Han var i många år VD och styrelsemedlem i New Science, ett riskkapitalföretag som med hjälp av Ellenbogen Kapital (senare Novus Finans) fått in kapital att investera i företag som Crystal Research, Niconovum och Nanosep.

Edström lämnade de flesta av sina uppdrag hösten 2004, sedan Skaraborgs Allehanda avslöjat honom som falsk läkare. Men 2007 dök han upp som rådgivare i Novus Finans där han alltså fortfarande beskrevs som läkare och ”tidigare ansvarig för läkemedelsanalys på ett stort nederländskt investmentbolag”.

Klas-Göran Karlsson arbetade innan han arbetade i Ellenbogen Kapital för Lernesjö Kapitalförvaltning. Ett bolag som startades och ägdes av bröderna Ulf och Thord Lernesjö som under 1990-talet ägande sig åt en lång rad tvivelaktiga och tveksamma spekulationsaffärer med bolag som United Liberty Oil, Benchmark Oil, Ginger Oil och senast Texas Onshore. Lernesjö Kapitalförvaltning fick sitt tillstånd som finansbolag indraget år 2000 på grund av att man regelvidrigt slussat stora pengar till de olika oljebolagen.

Novus var bland annat också inblandade i Jonas Birgerssons rätt misslyckade företag Labs2. Gemensamt för flera av herrrarna i Novus Finans var att man gillade/gillar Ferraribilar:

Det är Johan Klöfverskjöld, 45, oftast boende i Stockholm, men aktiv som moderat politiker i Kristianstad. Han sitter bland annat som suppleant i det kommunala bolaget C4 Energi. Enligt bilregistret äger Klöfverskjöld två Ferraribilar: en 1992 års röd Ferrari 348 TS och en 2004 års röd Ferrari 360 F1 Spider.

Det är Mika Laurino, 38, byggherre som satsar stort på villabyggen vid Hallandsåsen via New Home Holding. Laurino äger också två Ferraribilar: en 2006 års röd Ferrari F430 Spider F1 och en 2007 års röd Ferrari F430 F1.

[…]

Jonas Ekeblom tycks sedan dess har sålt sin röda Ferrari. I stället satsar han enligt bilregistret på ett större antal veteranbilar. Det är en 1954 års Hillman Minx VII Saloon, en 1968 års Volvo 142, en 1968 års VW 1500 och en 1970 års Fiat 850 S. Han äger också en röd fyrhjulig X-rider och en 2005 års Dodge Caravan.

Novus är numera förklarat i konkurs.

Jag vet inte om Ekebloms eller några andra av de i detta inlägg nämnda personer hör till de svenskar som avslöjats i den stora Offshore leaks-härvan. Men det är ju inte omöjligt. Alla svenskar som utnyttjat skatteparadisen för att lagligt eller olagligt smita undan skatt, för att tvätta pengar man kommit över på olaglig väg eller för nåt annat ändamål är ju inte kända då de media som sitter på materialet, exempelvis tidningen Fokus, inte behagar offentliggöra namn eller material. Den ende som hittills offentliggjorts är fastighetsspekulanten Hans Thulin.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Hans Thulin – en svensk med bolag och konton i skatteparadisKommun blåst av affärsmän med bolag på Brittiska Jungfruöarna >>
Advertisements