Kommun blåst av affärsmän med bolag på Brittiska Jungfruöarna

Del 5 av 12 i serien Offshore leaks

Helsingborgs stad sålde år 2005 en skola, Nicolaiskolan (Nic) som var ägd av det kommunala fastighetsbolaget Kärnfastigheter AB, till ett företag med namnet Morgan Real Estates SA i Luxemburg. Kommunens förhandlare kring försäljningen var Lars Nymberg. Han verkar ha uppgett både då och senare att det stora företaget Morgan Stanley stod bakom Morgan Real Estates. Påståendet ifrågasattes redan 2006 men det tycks ha gått kommungubbarna i Helsingborg förbi för de fattade inte att de blivit lurade förrän 2012 när HD skrev om saken.

I själva verket så hade den kända investmentbanken inget med Morgan Real Estates att göra. Detta företag ägdes istället av ett företag på Brittiska Jungfruöarna (BVI). Vilka som ägde detta bolag är oklart, men sannolikt var det Mats Carlson som fungerade som mäklare i affären och en icke-namngiven företagare i Luxemburg. I sammanhanget figurerade ytterligare ett antal bolag inblandade i affären, Mats Carlsons egna företag, ett fastighetsbolag i Malmö och ett par bolag registrerade i Panama.

Kommunen sålde Nic till bolaget Luxemburg för 60 miljoner. Efter mindre än ett år såldes fastigheten till Malmöföretaget Skogskupan AB för 96,6 miljoner genom att detta bolag köpte Morgan Real Estates SA i Luxemburg. Mellanskillnaden försvann till bolaget på Brittiska Jungfruöarna. Skatteverket menade att hela upplägget bara gjordes för att köparna, däribland Mats Carlson, skulle slippa skatt och därför ålades Carlson att betala minst 14 miljoner i skatt och straffskatt. Lars Nymberg och Mats Carlson menar båda att de inte begått något som helst fel vid försäljningen. Mats Carlson avvisar alla anklagelser om skattefusk.

Det finns anledning till att tro att Lars Nymberg själv också hade intressen i nåt av bolagen då han efter att skolan sålts sade upp sig från Kärnfastigheter för att bli fastighetskonsult. Anställning fick han just hos Mats Carlson. Den sistnämnde var då lite ökänd på grund av några tveksamma fastighetsaffärer:

Mats Carlson var då en kontroversiell person i fastighetsbranschen. Han och två höga chefer i HSB Skåne utreddes av ekobrottsmyndigheten för en fastighetsaffär flera år tidigare. Det handlade om en affär där HSB ansågs ha blivit blåsta på tiotals miljoner kronor. Det komplicerade upplägget har vissa likheter med försäljningen av Nic. Mats Carlson och de två HSB-cheferna dömdes i tingsrätten men friades 2008 i hovrätten

Medan Mats Carlson var utsatt för ekobrottsmyndighetens intresse var det Lars Nymberg som agerade för den gemensamma firmans räkning. I ett utskick till en mängd svenska kommuner berättade Lars Nymberg att han hade blivit vd för en fond med finansiärer i England och Sverige. Nu ville han köpa kommunala fastigheter för fondens räkning. Nymberg förklarade för kommuner och media att firman företrädde en av Morgan Stanleys fastighetsfonder, vilket investmentbanken dock dementerade. Då menade Lars Nymberg att det måste ha rört sig om ett missförstånd och när HD nu frågar, svarar han:

– Never. Vi företrädde helt andra engelska fonder, säger Lars Nymberg.

2009 försökte Nymberg och Carlson att köpa ett större antal fastigheter i Svalövs kommun, men misslyckades med finansieringen. Då ljög man om att Mörtstedt skulle vara inblandad och intresserad. Man har också försökt köpa fastigheter i  Fagersta och Skinnskatteberg och gått ut med erbjudanden i brev till många fler. 2011 försökte Lars Nymberg också mäkla en affär gällande försäljning av fastigheter i Staffanstorps kommun. Enligt honom själv representerade han då den norskkontrollerade fonden Ambold som hörde hemma i Luxemburg. Det hela låter snarlikt upplägget med Nicolaiskolans försäljning i Helsingborg.

Skogskupan AB har en VD vid namn Richard Nilsson. I styrelsen sitter också en Göran Nilsson, sannolikt Richard Nilssons far samt ett antal personer med efternamnet Skog, Sannolikt en far, Rolf Skog, med tre döttrar samt slutligen också Vilmar Pohjanen. Rolf Skog är Skogskupans huvudägare. Rolf Skog är också delägare och styrelsemedlem i en rad andra företag, bland annat inom tryckeribranschen.

Lars Nymberg och Mats Carlson är idag verksamma i (och sannolikt också ägare till) bolaget CN Gruppen Fastigheter AB. Bolaget har adress i Viken i nordvästra Skåne.

Jag vet inte om Nymberg och Carlson hör till de svenskar som avslöjats i den stora Offshore leaks-härvan. Men det är ju inte omöjligt. Alla svenskar som utnyttjat skatteparadisen för att lagligt eller olagligt smita undan skatt, för att tvätta pengar man kommit över på olaglig väg eller för nåt annat ändamål är ju inte kända då de media som sitter på materialet, exempelvis tidningen Fokus, inte behagar offentliggöra namn eller material. Den ende som hittills offentliggjorts är fastighetsspekulanten Hans Thulin.

Intressant?
Borgarmedia: SR1, 2Skanskan, NSK, LT, ArbB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Ekeblom – några andra svenskar med koppling till skatteparadisUnderliga affärer i gruvbolag som hör hemma på Brittiska Jungfruöarna >>
Advertisements