Rik kan man uppenbarligen bli genom att ta emot bidrag – Samuelsson

Familjen Samuelsson, en familj av nio syskon från Frölunda och Tynnered i västra Göteborg varav många har blivit framgångsrika företagare i restaurang- och cafébranschen har inte bara blivit framgångsrika genom idogt arbete och entreprenörskap. Istället har de till stor del blivit det genom att utnyttja statliga bidrag, betala dåliga löner och inte följa kollektivavtal. Lite olika beroende vilket företag och vilket syskon det handlar om.

Samuel Samuelsson köpte 2003 ett café på Husargatan i Göteborg, Le Pain Français. Idag har företaget 7 caféer, de flesta i centrum av Göteborg men ett av dem ligger på Opaltorget i Tynnered, syskonskarans uppväxtområde och ett ligger i Allum köpcentrum i Partille.

Uppbygget av cafét till en stor verksamhet med allt större vinster har till stor del gjorts med hjälp av anställda med olika former av bidrag. De har enligt GP oftast fått arbeta ensamma och har alltså ersatt riktiga anställda. På det sättet har han kunnat hålla ner lönekostnaderna. I en artikelserie i GP beskrivs hur det hela gått till. En arbetsförmedlare, Leif Ståhl, är den som förmedlat människor. Hans verksamhet kan ha brutit mot mängder av regler på Arbetsförmedlingen och han är under utredning. Men den som tjänat mest på dessa oegentligheter är Samuel Samuelsson. Enligt en del anställda har det varit svårt att få ut löner, man har tvingats arbeta för mycket och fått felaktiga eller inga ob-ersättningar osv.

I företaget Le Pain Français med moderbolaget Veraz Holding är förutom Samuel Samuelsson också tre bröder och en syster verksamma. Bröderna är Laman Samuelsson, Munir Samuelsson och Markus Samuelsson, systern är Silvia Samuelsson Waak som sitter i styrelsen för koncernens moderbolag Veraz Holding AB. Markus Samuelsson driver för egen del också Hedens Glasskiosk, BIG Events Sweden AB och Kyrkogatan Restaurang AB medan Silvia Samuelsson Waak sitter i nästan 20 olika företagsstyrelser däribland några i den egna fastighetsverksamheten.

Syskon som inte är inblandade i Samuel Samuelssons företagskoncern är Anders Samuelsson som driver Jungrens café på Avenyn, Café Cappuccino AB med två caféer, ett på Kungsportsplatsen och ett på Frölunda Torg. Han driver dessutom Café Festival i Nordstan. Hans företag är enligt GP kända för att inte betala ob-ersättningar, inte övertidsersättning och för att sakna kollektivavtal. Facket, Hotell och Restauranganställda (HRF) har stoppat Anders Samuelsson företag från att anställda personer med lönebidrag. I Anders Samuelssons företag är också Jonny Samuelsson aktiv.

Utöver det så är systern Gunilla von Platen känd från TV-programmet Draknästet,  och från sitt telemarketingföretag Xzakt Kundrelation AB. Även detta företag har enligt media byggts upp med hjälp av bidragsanställda, praktikanter, dåliga anställningsförhållanden och dåliga löner.  Hon sitter också i Cisions styrelse och är verksam i hjälporganisationen Hand in Hand. Gunilla von Platens man heter Alfred von Platen och är VD i Xzakt Kundrelation AB. I styrelsen sitter även ovan nämnda syster, Silvia Samuelsson Waak.

Trots att familjen Samuelsson uppenbart satt i system att driva företag med hjälp av bidrag, dåliga löner och anställningsvillkor har de fått priser som Årets Entreprenör, årets stjärnskott osv. Samtidigt ska det dock konstateras att några brott inte konstaterats och att det därmed inte handlar om fusk i den bemärkelsen.

Namnet Samuelsson är taget då familjen ursprungligen härstammar från Turkiet och är assyrier/syrianer. I Turkiet hette familjen Anip. Även förnamnen har de ändrat. Günel har blivit Gunilla, Sami Samuel osv.

Läs också: Samuelssons: vi har inte gjort nåt fel

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Rik kan man uppenbarligen bli genom att ta emot bidrag – Samuelsson”

Kommentarer inaktiverade.