Prinsessan Madeleine har kopplingar till skatteparadis

Del 7 av 12 i serien Offshore leaks
Madeleine Bernadotte och Christopher  O'Neill

Copyright: Kungahuset.se Foto: Patrick Demarchelier

Inte så att hon själv har pengar, bolag eller konton där. Däremot har hennes blivande man Chris O’Neill delvis blivit rik genom att smita med skatten med hjälp av bolag och konton på Caymanöarna:

Den stora ekonomiska krisen och flera bankers fall har kostat hundratals miljoner människor stora summor pengar. Men en del affärsmän har vänt krisen till sin fördel. Prinsessan Madeleines nya fästman Chris O’Neill är en av dem.

Hans bolag Noster Capital beskrivs av hovet som ”ett finansföretag med kontor i London och New York”. Men enligt Aftonbladet finns Noster Capital även på skatteparadiset Caymanöarna dit miljoner slussas varje år.

Bolaget Noster Capital LLC är även registrerat i Delaware – en stat som kallats ”USA:s eget skatteparadis”. Med sina generösa skatteregler har staten lockat den ryske vapenhandlaren Viktor Bout som dömts till 25 års fängelse för terrorism. Den före detta lobbyisten Jack Abramoff som dömts för mutbrott har gömt miljoner i staden. Även den serbiske cigarettsmugglaren Subotic har nyttjats Delawares skattesystem.

Vill komma undan skatter

Insynen i bolagen är hårt begränsad och företagen befrias nästan helt från skatter. Men även om O’Neills bolag är registrerade både på Caymanöarna och i Delaware finns det inga stora kontor eller byggnader. Allt sköts från en brevlåda. Ugland House på Caymanöarna är enligt Aftonbladet hemadress åt 19 000 bolag runt om i världen.

I själv verket är det moderbolaget i Noster-koncernen som finns på Caymanöarna och förutom O’Neill så är Pedro Noronha, grundare av Noster med en bakgrund på Merrill Lynch och JP Morgan. Noronha är också rådgivare till Vestra Wealth där Goldman Sachs haft en mindre ägarandel. En annan nyckelperson i Noster-bolagen och fonderna är Milos Brajovic som började under 2011. Han har en bakgrund på European Credit Management.

Utöver bolagen är också de fonder som bolagen hanterar hemmahörande på Caymanöarna. En av dessa fonder heter Noster Credit Opportunity Fund och har enligt media gjort stora pengar genom så kallad blankning. Blankning innebär vad jag förstår att man mot ränta lånar aktier eller värdepapper som man tror kommer att sjunka i värde. Därefter säljer man handlingarna för att sedan köpa tillbaka dem igen efter raset. Då kan man göra en rejäl vinst. Efter vinsten lämnas aktierna tillbaka till ägaren igen. Fonden ska har tjänat stora pengar på bankkriser i Latinamerika under finanskrisen 2008.

Chris O’Neill hävdar själv att han bara är aktieägare i bolaget i Delaware och inte har något delägarskap i bolaget, Noster Capital International Ltd, på Caymanöarna:

I Aftonbladets granskning avslöjades att Chris bolag är baserade i skatteparadis i både Västindien och Nordamerika.

Noster Capital LLC, där Chris är verksam, är registrerat i Dela­ware, en stat som har ­kallats USA:s eget skatte­paradis.

Och Noster Capitals moderbolag är registrerat i ytter­ligare ett skatte­paradis – Cayman­öarna.

– Detta är långt­gående, accepterad och vanlig praxis ­inom investeringsbranschen, säger Chris via sin advokat i ett uttalande till ­Aftonbladet.

Men upplägget har kritiserats hårt. Bland andra USA:s president Barack Obama har tagit upp femvåningshuset Ugland House på Caymanöarna, adressen där Noster Capital är skrivet tillsammans med nära 19 000 andra bolag, som ett skräckexempel.

– Antingen är det den största byggnaden i världen eller den största skatte­bluffen, sa Obama vid valkampanjen 2008.

Samtidigt påpekar Chris att han aldrig har ­varit aktie­ägare i Noster ­Capital ­International, utan att han i stället är delägare av Noster Capital LLC – och att det ­bara är därifrån som han får lön.

Det är sannolikt så att inga olagligheter begåtts i Noster eller av Chris O’Neill, men det är inte heller det som är problemet. Utan det faktum att O’Neill är en person som vill smita undan gemensamt ansvar för det samhälle vi lever genom att försöka undvika att betala skatt. Det är naturligtvis en skandal att sådant är tillåtet, att skatteparadisen tillåts existera.

O’Neills affärsintressen kan enligt Affärsvärlden och SVD Näringsliv dessutom hamna i konflikt med kungahusets roll i Sverige och hans giftermål med Madeleine Bernadotte kan utnyttjas för att påverka aktiekurser och annat på det sätt som Noster-bolagen ibland redan gjort:

Förra våren skrev fonden Noster Capitals vd Pedro de Noronha en artikel på Seeking Alpha, en sajt på nätet där aktiva hedgefonder marknadsför sina bästa idéer för att påverka kurser och bolagsledningar i önskad riktning. Artikeln presenterade åtta argument för varför Netflix aktie skulle ner i pris ordentligt.

Aktien stod då i 240 dollar. En tid efter artikelns införande började Netflix aktie att falla. På två månader föll den ned till 201 dollar. Därefter fortsatte kursen brant nedåt för att landa på runt 63 dollar i slutet på november samma år.

Med den skillnaden att en tillhörighet till eller släktskap med det svenska kungahuset sannolikt markant ökar Chris O’Neills trovärdighet. Det är alltså något som kan utnyttjas i Nosters tveksamma affärer. Kungahusets trovärdighet och legtimitet kan däremot bli mindre.

Av naturliga skäl tillhör inte Chris O’Neill de svenskar som figurerar i Offshoreleakshärvan. Han är inte svensk.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2, 3, DN, SVD,
Bloggat: Röda Malmö, Moberg, Maria Korpskog,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Underliga affärer i gruvbolag som hör hemma på Brittiska JungfruöarnaSavén och Brittiska Jungfruöarna >>
Advertisements

One Reply to “Prinsessan Madeleine har kopplingar till skatteparadis”

Kommentarer inaktiverade.