Vänsterpartiet: Romer förföljs fortfarande

I en skrivelse till kommunstyrelsen i Stockholm kräver Vänsterpartiet i Stockholms stad att resurser anslås för att de EU-medborgare som kommer till Stockholm bemöts på ett humant sätt – det innebär mer resurser till härbärgen men även till att kortsiktigt lösa romernas situation genom att ex. anslå mark med sanitära möjligheter.

–  Många romer söker sig hit i desperation och utsatthet men då de har svårt att hitta jobb tvingas de ofta att tigga, säger Ann-Margarethe Livh, gruppledare (V). Som en öppen och human stad kan vi inte bara blunda för situationen, kräva förbud att tigga eller försöka hitta anledningar att deportera romer från Sverige.

–  Europas gränser är öppna för alla EU-medborgare. Fattiga som rika EU-medborgare har samma rätt att komma till och vistas i Sverige, säger Ann-Margarethe Livh.  Då måste vi också göra allt vi kan för att de ska behandlas med värdighet och respekt.

För någon vecka sedan skulle en grupp romer avhysas från en upplagsplats på stadens mark i Högdalen, men hann flytta innan avhysningen. När vänsterpartiet ställde frågor i socialnämnden den 26 mars visste socialförvaltningen varken att det fanns en bosättning där eller att romerna skulle avhysas. Dessa bosättningar är resultatet av ett krisande Europa som slår hårt mot de redan utsatta. På lång sikt måste sociala skyddsnätet utökas för att rymma dessa människor men på kort sikt måste vi möta människor där de finns.  Istället för att avhysa och jaga ska vi erbjuda resurser till en bättre tillvaro.

Svensson/Vänsterpartiet

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!