Romer förföljs återigen i Europa

En stor grupp romer i Stockholm bodde tills nyligen i husvagnar och skrotbilar på en tipp i Högdalen. Detta för att de inte kunnat hitta en annan plats att stå på. Precis som det var för romer även tidigare i Sverige och som Lawen Mohtadi skriver om i sin fina och mycket bra bok om Katarina Taikon, ”Den dag jag blir fri”.

Att ta in på en camping är sannolikt så dyrt att deras inkomster från tiggeri och musikuppträdanden på gatan minskar så kraftigt att det inte är ett alternativ om de ska kunna försörja sina familjer i hemlandet som oftast är nåt land i det forna Jugoslavien, Bulgarien eller Rumänien.

Romerna i Högdalen hotades av vräkning från soptippen i Högdalen. Så var det ständigt för romerna i  Lawen Mohtadis bok. Ända till de hänvisades av myndigheterna att bo i rena ghetton, slumområden, enbart för romer. Historien upprepar sig. Romerna är längst ner på botten i den sociala rangordningen. Även i Sverige. Nu försvann romerna i Högdalen från platsen innan de blev vräkta, men myndigheternas inställning till dem lämnar mycket övrigt att önska.

En del romer kommer till Sverige som turister, i praktiken som arbetskraftsinvandrare, andra kommer som flyktingar. Den förstnämnda gruppen är EES-medborgare, den sistnämnda är det inte. De sistnämnda kommer i allmänhet från det forna Jugoslavien där de hamnat i kläm i konflikterna mellan olika etniska och religiösa grupper. Dessa människor, från Kosovo, Serbien och andra länder i det forna Jugoslavien får dock inte alltid stanna i Sverige utan utvisas till usla förhållanden i landet de kom från. Länder som ofta inte bryr sig ett dugg om romers demokratiska- och mänskliga rättigheter.

Romerna hör till de mest utsatt folkgrupperna i Europa nu när fascismen och rasismen växer på hela kontinenten. På lång sikt måste därför det sociala skyddsnätet utökas för att rymma dessa människor men på kort sikt måste vi möta människor där de finns. Istället för att avhysa, utvisa och jaga dem ska vi självklart erbjuda resurser för att de ska kunna få en bättre tillvaro.

De romer som flyr till Sverige på grund av förföljelse och annat förtryck, på grund av antiziganism, måste garanteras skydd och inte som nu skickas tillbaka till länder där de utsätts för omfattande systematisk diskriminering. Ett sådant land är Kosovo och dit utvisas romer regelbundet. Förfarandet är människofientligt, inhumant och dessutom i strid med internationella överenskommelser och lagar som Sverige åtagit sig att följa.

Ursprungligen publicerat på Flyktingbloggen.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, 2, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements