The Wire i verkligheten – Baltimore och BGF

The Wire är en av de bästa TV-serier som gjorts. I serien figurerar en lång rad olika gangsters, korrupta fackgubbar och annat. Däribland ett antal svarta gangsters i ett gäng. En av ledarna i det gänget är en lite mer intellektuell typ. Gänget har också inflytande i fängelser såväl som på gatan. Narkotika är deras viktigaste verksamhet.

I verklighetens Baltimore idag så har ett svart gäng, Black Guerrilla Family (BGF) kraftigt ökat sitt inflytande kraftigt på gatan. En stor del av våldet i staden står BGF för:

He said those diagrams showed that the Black Guerrilla Family, a prison-based gang that has been growing on the streets, is behind much of the violence.

[…]

The BGF gang was created in the 1960s in California, and was thrust into the spotlight in Maryland in 2009, when two dozen alleged members were indicted in federal court. The case highlighted flaws in the state prison system, which the state’s top corrections official said were unlike any he had faced in his career in other states.

The seven-month investigation led to the indictment on drug and weapons charges of 24 people – including four state prison officers – who authorities believe are leaders or associates of the gang. Search warrants outlined how gang members were able to obtain heroin, direct hits on enemies through so-called ”Death Angels” and conduct cell phone conference calls to arrange business with inmates around the state. The leader dined on shrimp and Grey Goose from his prison cell, the indictment alleged.

Gang associates established a publishing company and have been selling a handbook written by the gang’s leader in Maryland, Brown, court documents allege. Titled ”The Black Book: Empowering Black Families,” authorities say the handbook was designed to help new members learn about the gang.

Gänget har alltså inte bara kriminalitet på agendan utan har också vissa uttalade politiska motiv. Detta är en konsekvensen och en kvarleva från gängets ursprungliga syfte som var att i fängelserna bedriva politiskt arbete för att förbättra svartas position i fängelse och i samhället. Gänget grundades 1966 i S:t Quentin-fängelset av George Jackson och W.L. Nolan.

George JacksonGeorge Jackson hade tidigare varit medlem i Black Panthers (Svarta pantrarna). I Black Panther ska han ha gått med efter att ha mött Huey P. Newton i fängelse. George Jackson dödades i augusti 1971 vid ett fängelseupplopp som av en del anses ha varit en fälla för att få möjlighet att döda honom. Dessa, däribland Huey P. Newton, Michel Foucault och Jean Genet ansåg att det handlade om ett politiskt mord. Men det finns en hel del belägg för att flyktförsöket och upploppet var planerat av Jackson och andra fångar.  Jacksons död innebar att det uppstod en spricka mellan Black Guerrilla Family och Black Panthers:

There is some evidence, however, that Jackson and his supporters on the outside had planned the escape several weeks in advance. Three days before the escape attempt, Jackson rewrote his will leaving all royalties as well as control of his legal defense fund, which had become very well-funded with the donations of wealthy leftists, to the Black Panther Party. Also, many Black Guerilla Family members became bitter and upset with Newton, believing Newton used his contacts within Soledad to hamper Jackson’s release as he did not want a potential rival for power to be freed.

BGF grundades som en svart marxistisk organisation som också var inspirerad av Marcus Garvey (rastafarianism). Motsättningarna mellan Black Panthers (kanske mest Newton) och BGF ledde så småningom till att Huey P. Newton 1989 blev skjuten av en medlem i BGF.

Den politiska aspekten av BGF har minskat med tiden. Det är dock fortfarande en svart organisation som i praktiken utvecklats i paramilitära banor med en mycket centraliserad ledning. Personer på olika nivåer i organisationen, har militära titlar. Efter att från början bildats i fängelser och nästan enbart funnits där och i norra Kalifornien har gänget expanderat kraftigt på gatorna och skaffat sig ett stort inflytande i den kriminella världen i Baltimore. Trots det är BGF en ganska liten organisation vad det gäller medlemskap, kanske ett par 100. Man anses dock har omkring 50 000 associareda medlemmar som då ibland ingår i olika gatugäng som Kokain- och marijuanaförsäljning står för huvuddelen av gängets verksamhet och inkomster.

BGF är känt för att korrumpera fängelsevakter och har ibland i praktiken tagit kontrollen i fängelser:

BGF members are highly influential within the prison system and are known to recruit correctional facility staff to aid their illegal activities. In addition, BGF is actively involved in drug trafficking, extortion, and violent crimes within the prison system. Cocaine and marijuana sales account for the majority of the gang’s income. Known alliances of the BGF are the Nuestra Familiar and Dead Man Incorporated.

Nu senast har det avslöjats att BGF i praktiken kontrollerat ett fängelse i Baltimore, Maryland, och styrt sin kriminella verksamhet därifrån. Ledaren har barn med flera fängelsevakter och 25 personer har åtalats för olika brott, däribland 13 kvinnliga fångvaktare. Brotten innefattar utpressning, pengatvätt och knarklangning:

Federal authorities on Tuesday indicted 25 individuals, including members of the Black Guerrilla Family and 13 female corrections officers, in a widespread conspiracy which allowed the organization to freely smuggle drugs and contraband into the jail and coordinate criminal activity outside the facility.

Those involved face racketeering, drug, and money laundering charges for their role in a group allegedly headed by Tavon White. According to the indictment, White claimed to have made as much as $15,800 in drug profits in one month and to have had sexual relationships with several prison guards, four of who became pregnant.

BGF illustrerar de problem som kan uppstå när vänsteraktivister samarbetar eller samverkar med rent kriminella eller när vänsteraktivister idealiserar kriminella aktiviteter som ”motstånd mot samhällets förtryck” eller själva använder sig av brott som utpressning, rån eller knarklangning för att finansiera sin verksamhet. Även om det inte på långa vägar finns en liknande kriminalitet i Sverige som i USA, även om det inte på långa vägar finns en vänster som idealiserar våld och brott som ett sätt att göra motstånd mot samhällets förtryck så finns tendenserna bland vissa aktivistgrupper och i vissa aktivistmiljöer i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements