Hot tvingar fotbollsledare att avgå

Djurgårdens IF

AIK är uppenbart inte enda fotbollsklubben där det finns problem med våld och  brottslighet samt hot mot klubbledning och tränare. Magnus Pehrsson, manager i Djurgårdens IF (DIF Fotboll) har avgått grund av hot mot honom. Klubbens ordförande Tommy Jacobson har avgått som en följd av detta:

Magnus Pehrsson lämnar sin post som en omedelbar konsekvens av ett direkt hot mot honom som anställd inom Djurgården Fotboll och som privatperson. Hoten har uttalats via telefon efter förlusten mot Elfsborg men också under ett oannonserat besök i samband med tisdagens A-lagsträning där tre personer från en inofficiell supportergrupp uttalade sin besvikelse över de sportsliga resultaten. Samtidigt poängterades i hotfulla ordalag vilka konsekvenser fortsatta dåliga resultat skulle få för Magnus Pehrsson som person. En händelse som polisanmälts av Djurgården Fotboll.

[…]

Som en direkt följd av orsaken bakom Pehrssons beslut väljer även Djurgården Fotbolls styrelseordförande Tommy Jacobson att lämna sin post.

– Att Magnus känner sig tvingad att avgå, var för mig personligen droppen som fick bägaren att rinna över. Jag brinner verkligen för denna förening och har under de senaste tre åren varit med och kämpat för att få den på fötter igen, både ekonomiskt och sportsligt. Att det finns människor som så totalt går emot både föreningens och samhällets demokratiska principer, är helt oacceptabelt för mig i min roll som styrelseordförande. Det är mitt skäl till att jag lämnar posten och jag hoppas att det sätter igång en rannsakan inom dessa supporterkretsar, att de faktiskt börjar se konsekvenserna av sitt beteende och inser effekterna och de direkta skadorna detta vållar Djurgården Fotboll, såväl anseendemässigt som ekonomiskt. Jag kommer att fortsätta stötta föreningen i det viktiga arbetet med Djurgårdsandan som trots allt är klubbens framtid, säger Tommy Jacobson.

Det verkar onekligen vara så att hoten framförts av medlemmar i Djurgårdens firma Djurgårdens Fina Grabbar (DFG). En firma som inte på nåt sätt är lika ökänd som AIK:s Firman Boys eller IFK Göteborgs Wisemen. Firman Boys och AIK anses ha vissa kopplingar till Hells Angels. Gangsterkopplingar har även uppgetts vad det gäller medlemmar i Djurgårdens Fina Grabbar.

Tommy Jacobson sysslar själv med finansverksamhet. han var inblandad i starten av finansföretaget Quesada Kapitalförvaltning som varit inblandat i en del skandaler. Han är fortfarande styrelsemedlem i bolaget:

Quesada Kapitalförvaltning AB startades 2001 av Tommy Jacobson och Sune Nilsson, som tidigare hade byggt upp Trevise kapitalförvaltning. Trevise köptes 1997av Unibank som år 2000 fusionerade med Merita-Nordbanken till Nordea. Idag har Quesada cirka 450 kundfamiljer och förvaltar 6,5 miljarder SEK. I styrelsen för Quesada sitter Tommy Jacobson, Lars Thorén, Alain Diriberry och Jerry Lundqvist. Quesada är en privatbank och rådgivare av samma typ somBurenstam & Partners, ett ”family office”.

2006 köptes Quesadas kapitalförvaltingsverksamhet av EFG Bank AB som redan 2001 köpte ett annat liknande bolag, IPB. Den svenska verksamheten hade 60 anställda år 2008 och förvaltade då 60 miljarder SEK. Tommy Jacobson driver idag bolaget Varenne Investment och är ordförande i Djurgårdens IF Fotboll.  Varenne var från början Quesadas moderbolag Quesada AB och dess investeringsverksamhet. Detta såldes inte år 2006.

Skandalerna i Quesada Kapitalförvaltning ägde rum när bolaget var en del av EFG Bank. Idag ingår Quesada i Jacobsons bolag Varenne Investment då det företaget äger 65% av Quesada Kapitalförvaltning. Quesada har i många år varit en av Djurgårdens viktiga sponsorer.

Andra styrelsemedlemmar i Djurgårdens IF är Lars-Erik Sjöberg som arbetar på Carnegie, Johan Lindén som arbetar på investmentbanken ABG Sundal Collier som varit inblandad i en del märkliga affärer, Gustaf Törngren, Ellinor Persson och Ingvar Carlsson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Hot tvingar fotbollsledare att avgå”

  1. Jag är inget fan av FR. Framträder ofta i bisaker. Men hans resonemang håller i detta fall. Vi har en statlig våldsapparat som ska onödiggöra att envar skaffar sin egen Kalashnikov. Om detta ska fungera måste denna våldsapparat visa sin potens tillräckligt ofta. Helt rätt tänkt. Helt centralt i ett civiliserat samhällsbygge.

Kommentarer inaktiverade.