Legosoldaterna i Adenviken gör mer skada än nytta

Del 6 av 6 i serien Fiskare, pirater och soldater

Somalia

Efter att ha följt radions serie om privatarméerna i Somalia, utanför Somalias kust, i Adenviken och Indiska Oceanen och dessutom läst på ytterligare är det för mig uppenbart att de privata soldater sannolikt gör mer skada än nytta. En stor del av vapnen som finns i omlopp bland olika milisgrupper, krigsherrar och deras arméer kommer från en del av dessa privata legosoldatsföretag.  Andra legosoldatsföretag utbildar olika krigsherrars miliser, andra skyddar europeiska och asiatiska fiskebåtar och fiskeriföretag som ägnar sig åt otillåtet och olagligt fiske i somaliska vatten och åter andra agerar på ett sådant sätt att oskyldiga civila behandlas som pirater.

De privata militärföretagen bidrar genom sin närvaro till ökat våld, till att krigsherrarna i Somalia får mer vapen och makt, till att oskyldiga mördas och till att det otillåtna fisket kan fortgår med ekologiska och miljömässiga katastrofer för fiskebestånd och korallrev i området som en följd. Det är olyckligt att legosoldatsföretagen får hålla på. De underhåller bara den situation som länge rått i området.

Att piratattackerna mot fartyg minskat i området sägs bero på att privatsoldaterna finns på handelssfartyg och fiskefartyg. Det kan ha bidragit till en stabilare situation, men än viktigare är att läget i Somalia är lugnare och stabilare än det varit tidigare. Närvaron av reguljär militär i havet utanför Somalias kuster har säkert också spelat en roll. Det sammanlagda resultatet av privatmilitärernas, legosoldaternas verksamhet verkar dock i huvudsak vara negativt.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Illegalt fiske – kanske ett större problem utanför Somalias kust än pirater
Advertisements