Samhället mer rasistiskt för 20 år sen än idag

För 20 år sen kunde ledande socialdemokrater skriva debattartiklar i DN och andra tidningar som var mycket mer långtgående i sin krav på begränsning av invandring och flyktingmottagande än vad som är möjligt att skriva för någon idag utan att denne anses vara rasist.

Under samma tidsperiod, början av 1990-talet, så var rasistiska angrepp på flyktingar och flyktingmottagningar legio, vanliga. Idag är de sällsynta. Då var en liten del av svenska folket för att ta emot fler flyktingar. Idag är nästan 50% av det svenska folket för att ta emot fler flyktingar.

Papperslösa har betydligt fler rättigheter idag än för 20 eller 40 år sen. Också ett tecken på att rasismen i samhället är mindre idag än tidigare. Med ökade rättigheter har dock också följt mer uppmärksamhet och därmed har papperslösa kanske även blivit mer eftersökta av poliser och andra myndigheter. Det finns också fler papperslösa idag än för 20 eller 40 år sen. Huvudskälet till det är avregleringen av arbetsmarknaden. Det handlar alltså i huvudsak om arbetskraftsinvandrare och inte om flyktingar.

Såväl samhälle som debattklimat har alltså blivit mindre rasistiskt de senaste 20 åren. Detta trots det omdebatterade näthatet. En debatt med delvis hysteriska övertoner. Detta trots polisen omdebatterade Reva. Trots Sverigedemokraternas riksdagsplatser.

Och trots PK-medias och Sverigedemokraters ständiga tjat om att invandringen ”inte får diskuteras” har den alltid diskuterats.

Källa till ovanstående är Forskning & Framsteg numer 5/2013 och SOM-institutet.

Intressant?
Borgarmedia: SVD, DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Samhället mer rasistiskt för 20 år sen än idag”

Kommentarer inaktiverade.