Ungdomar kunnigare än Maria Larsson – tobak är farligare än cannabis

CannabisBiträdande socialminister Maria Larsson anser att cannabis är farligare än tobak. Hon påstår att ungdomar är felinformerade eftersom de tror att cannabis är mindre skadligt än tobak. Men i själva verket har ungdomar bättre kunskaper än ministern. Enligt internationella rapporter och studier om droger anses tobak skadligare än cannabis. Tobak är ungefär lika skadligt som amfetamin. Alkohol är ännu skadligare. Maria Larsson har fel och de ungdomar som anser att tobak är skadligare än cannabis har alltså enligt internationell forskning rätt.

Läs också: Cannabis är mindre skadligt än alkohol

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Jag är motståndare till legalisering av cannabis, men anser att en debatt måste föras med korrekta fakta.

Advertisements

19 Replies to “Ungdomar kunnigare än Maria Larsson – tobak är farligare än cannabis”

 1. Du menar således att t.ex. undertecknad som har arbetat i 14-15 år med narkotikamissbrukare i Stockholm inte har fattat något? Jag har hälsat på folk på 90-talet som fortfarande vårdas på psykiatrisk klinik till följd av sitt cannabismissbruk. Det är kul att se att bloggosfären innehåller sådan expertis.

  Jag tycker dessutom att du ska konsultera Anders Romelsjö som är professor och var i alla fall tidigare chef för CAN, men det vet du väl inte vad det är..

  Jag hade INTE trott att du skulle ställa dig på den drogliberala sidan.

  1. Och vad skulle det göra för skillnad? Det handlar om att jag hänvisar till en rapport från en FN-organisation. Jag har ofta hänvisat tilL CAN då det gäller att visa hur vanligt eller ovanligt användning av droger är.
   http://blog.zaramis.se/2012/05/04/hasch-ar-inte-jattevanligt-och-bruket-okar-marginellt/
   http://blog.zaramis.se/2011/06/26/ungdomars-droganvandning-okar-inte/

   Det handlar inte heller om att jag är drogliberal. Jag är mot legalisering av cannabis, men anser att man inte ska ljuga. Både alkohol och tobak är skadligare än cannabis, något som dock inte innebär att cannabis är ofarligt. Det är skadligt och det finns ingen anledning att legalisera fler skadliga droger.

   1. Om jag nu inte läser rapporten fel så är det vilka skador olika droger kan åsamka samhället som redovisas inte hur de påverkar individen.

    1. Allt är inbakat. Skador för samhället (society betyder inte samhället i svensk betydelse, dvs statsapparaten etc, utan inkluderar också mänskliga förhållanden) och skador för individen (som ju också är skador för samhället). Det finns underrapporter också. Jag har skrivit om rapporten många gånger tidigare. Den är inte ensam dessutom. Att alkohol är skadligare för individen finns mängder med rapporter om, att tobak är det finns inte lika många rapporter kring.

     Det finns alltså en anledning till att världen går hårt åt tobak numera.

     1. Du hänvisar till en undersökning som inte visar vilka parametrar som använts.
      Problemet med dina inlägg är att de kan uppfattas som om att cannabis är okej då tobak och alkohol är skadligare. En försåtlig och farlig argumentation:
      1. Det är en argumentation som används av missbrukare för att rationalisera cannabismissbruk. *
      2. Du har ingen källhänvisning till Maria Larsson
      3. Nyare forskning visar att den cannabis som idag förs in är giftigare än tidigare
      4. Missbruket av cannabis ökar bland unga och cannabis är en synnerligen farlig drog.
      5. En drog är inte okej därför att det finns de som anses skadligare.
      *Bra att Du nu lagt till ett PS om att cannabis inte ska legaliseras .

     2. 1. Inget argument. Det är ungefär som att säga att vegetarianism är fel för Hitler var vegetarian.
      2. Jo, länk till artikeln i AB finns.
      3. Högre halt THC betyder inte nödvändigtvis skadligare. Det sambandet finns inte. Det kan betyda att man använder mindre mängder per gång.
      4. Missbruket och bruket ökar inte enligt CAN. Cannabis är enligt all forskning inte ofarligt, men samtidigt mindre farligt än tobak och alkohol. I det senare fallet mycket mindre farligt.
      5. Vem har påstått det? Inte jag i alla fall.

      Texten om att jag är mot legalisering fanns där från början.

 2. Nej, det är inte fakta. faktum är att det minskar bland högstadieungdomar och om vi hade tagit 2011 som slutpunkt hade si sett en kraftig minskning. Rapporten ger inget underlag för att hävda en ökning av cannabisbruk bland ungdomar. En mindre ökning bland gymnasieungdomar verkar dock sannolik men fortfarande så motsvarar dagens cannabisbruk inte 1970-talets. Din fakta är inte korrekta. Först har bruket ökat bland ungdomar generellt enligt dig. Det har det inte. Vilket var vad jag hävdade. Sen har det ökat i en viss grupp ungdomar. Det verkar sannolikt, men är inte helt säkert. Jag har heller inte hävdat motsatsen.

  Resten av ditt inlägg var ett påstående som förutsätter att du kan läsa vad jag tänker. Borttaget.

  1. ”Resten av ditt inlägg …”
   Jag försöker igen och formulerar om min skrivning:
   1. Ditt inlägg kan av en missbrukare uppfattas som om det är okej att använda cannabis. Ditt svar tolkar jag som om Du är av annan mening.

   Det är ju detta som är den bärande tanken och den primära orsaken till varför jag reagerat på ditt inlägg i frågan.

   1. Om mitt inlägg missuppfattas så är det inget jag kan göra nåt åt.

    En jämförelse från ett annat sammanhang. När vi påpekar att arbetskraftsinvandrare utnyttjas i Sverige på ett oaccetabelt sätt och används för lönedumpning säger SD att just precis, det är därför vi måste skydda svenskarna och begränsa invandringen. Ska vi då sluta att säga som det är bara för att fakta kan misstolkas och användas för andra syften? Naturligtvis inte.

    OM mitt inlägg misstolkas så är det olyckligt, men inget jag bär ansvar för. Det finns ingen anledning att inte säga sanningen ändå.

    Dessutom så är det bättre om ungdomar röker marijuana/hasch än om de dricker alkohol. Cannabisbruk innebär att en del personer kan drabbas av psykoser, att man ökar risken för lungcancer men samtidigt så innebär det mindre våld i samhället. Alkoholen är däremot direkt förknippat med våldet och utan alkohol skulle vi kanske ha 20 mord per år i Sverige istället för 70. Till det kommer naturligtvis hjärnskador och annat som alkohol orsakar. Inga droger är ofarliga, men vissa droger är farligare. Exempelvis alkohol.

 3. Förstår jag dina argument rätt!?
  Alkohol bör vara lagligt för att det redan är lagligt och cannabis bör vara olagligt för att det redan är olagligt.
  Så vi ska inte basera lagar på fakta/sanning utan det viktigaste här är att ta hänsyn till hur det redan är!?
  Känns väldigt konservativt för att vara från en vänstermänniska… 😮

  Gäller detta tankesätt även andra områden eller endast när det gäller droger?
  Typ: hedersvåld är dåligt men så har man alltid gjort i vissa kulturer så det kan vi inte förbjuda

Kommentarer inaktiverade.