Världsalltet som musik

Ett utsökt universumBoktips
Ett utsökt universum
Brian Greene
Norstedts

Världsalltet som musik

Populärvetenskap är kul. Universum är spännande. Ja, både vetandets jättestora, yttre kosmiska front, och dess pyttelilla, inre atomära front är fascinerande. De väcker filosofiska frågor om allts ursprung, framtid och mening. Materia och energi, tid och rum – hur hänger allt ihop i rymden och på partikelnivå?

Ett svar är att det inte hänger ihop. Den moderna fysiken förklarar med hjälp av Einsteins relativitetsteori hur det fungerar uppe på stjärnhimlen ovanför oss. Kvantfysiken beskriver hur atomer och elektroner beter sig. Men dessa två förklaringsmodeller går inte att förena.

Tills nu. Nu finns äntligen en Teori för Allting (TfA) kallad supersträngsteorin. Den förklarar allt i universum, och förenar relativitetsteori och kvantfysik. Det menar en av världens ledande strängteoretiker i sin egen bok  ”Ett utsökt universum – supersträngar, dolda dimensioner och sökandet efter den slutgiltiga teorin” (översatt av en svensk teoretisk fysiker).

Oerhört intressant ämne. Ödmjuk bok som erkänner att vi kanske aldrig får veta den slutliga sanningen. Hoppfull i konstaterandet att universum inte är ett deterministiskt klockverk, vilket lämnar plats för vår älskade fria vilja. Vacker i beskrivningen av världen som musikaliskt uppbyggd av vibrerande strängar.

Men boken är svår. Vi människor är nog inte evolutionärt skapade till att behöva begripa dessa mega-mikro-sammanhang. Och personligen tror och hoppas jag att vi i slutändan tvingas konstatera det som alla andra generationer gjort före oss. Det behövs en gud som yttersta förklaring.

Tyvärr. Jag tycker boken är flyhänt välskriven, men för svår för en rent populärvetenskaplig publik. Alldeles för lång med sina 500 sidor. Alldeles för detaljerad. Jag orkar inte hålla mig skärpt i läsandet och tänkandet så länge och på en sådan nivå. Trots att ämnet är allt annat än torrt.

För nybörjarstudenter i fysik och astronomi däremot fungerar boken säkert perfekt. Vi vanliga människor skulle istället behöva något kortare och mer i stora drag. Men jag håller öppet för att ämnet är så svårt i sig att detta kanske helt enkelt inte låter sig göras.

Hans Norebrink

Läs mer: Fof,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Världsalltet som musik”

Kommentarer är stängda.