Etik, religion och evolution

Konsten att vara snällBoktips
Konsten att vara snäll
Stefan Einhorn
Forum
ISBN: 9789172320703

Etik, religion och evolution

En bok som pläderar för snällhet låter lite mesigt och blåögt. Men professor Einhorn imponerar i denna lilla lättsmälta, lärorika och inspirerande etikbok. Främst vill jag framhålla hans kunnighet i evolutionär psykologi, ett vetenskapsämne som tyvärr ännu inte tagit språnget från de anglosaxiska länderna till Sverige.

Cynisk folkpsykologi, nyliberalism och vulgärdarwinism beskriver människan som en självisk, konkurrerande och materialistisk särling. Men som Stefan Einhorn visar menar dagens utvecklingsforskare att vi människor även är medfött altruistiska, samarbetande och ”snälla”. Vi är sociala av arv och natur, så vi gläds mer åt relationer än åt prylar.

Evolutionspsykologi, livserfarenheter, rationellt tänkande och religionernas visdomsord pekar på att vi alla blir lyckligare, och samhället bättre, om vi är snällare mot varandra. Alla tjänar på det.

Och som Einhorn säger; det gör inget om vi är snälla av egoistiska skäl. Det är handlingen – inte tanken – som räknas. Resultatet.

Speciellt med tanke på Einhorns judiska bakgrund har han dock slagit över väl mycket åt människooptimism. Det finns en ton av Maos överidealistiska ”Tjäna folket”. Människor vars liv inte gått lika mycket på räls som Einhorns (läs vanligt Svenssonfolk) orkar nog inte vara lika generösa mot sin nästa som han.

Hans Norebrink

Läs mer: SVD, F & M, Pocketblogg, DN, Lejonsson,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Köp boken på Bokus

Köp boken hos Adlibris

Advertisements