Legaliserad cannabis?

Centerns Ungdomsförbund vill legalisera cannabis och att den ska säljas på samma reglerade sätt som alkohol. Visserligen är cannabis inte lika skadligt för samhälle och individ som alkohol och tobak. Men det är naturligtvis inte ofarligt. Men som jag ser det behöver vi inte fler legala droger.

Alla droger har skadeverkningar och innebär vissa problem. Så även cannabis (hasch och marijuana). Det mest kända är att folk blir förslöade och förslappade. Hjärnverksamheten blir långsam när man använder cannabis. I sällsynta fall kan cannabis också utlösa psykoser. Dessutom ökar det risken för olika lungsjukdomar.

Det finns dock droger som inte är mer skadliga än kaffe och te. Till dem hör kokablad och kat. Det finns ingen anledning att sådant ska vara narkotikaklassat och olagligt.

Jag är alltså inte för legalisering av cannabis. Däremot är jag för att innehav för eget bruk ska avkriminaliseras. Något som sannolikt inte innebär nån större ökning av bruket (i Portugal är cannabis avkriminaliserat sen 2001 och det har inte medfört något ökat bruk eller missbruk).

Vidare är jag för sprutbytesprogram för heroinister och andra injektionsmissbrukare liksom behandling med substitut för opiatmissbrukare (opium, heroin, morfin etc). Sprutbytesprogram innebär minskad dödlighet bland narkomaner och minska smittspridning av HIV och gulsot. Enligt internationella erfarenheter medför det inte någon ökning av missbruket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Legaliserad cannabis?”

  1. Att cannabis är onyttigt är det väl ingen som ifrågasätter. Jag är nyfiken på hur du kommer fram till ”Men som jag ser det behöver vi inte fler legala droger.”.

    Varför anser du detta? Vad är nackdelen med legalisering? Problemen med cannabis finns ju oavsett om det är lagligt eller ej och väldigt mycket talar för att problemen skulle minska vid en legalisering. Mindre pengar till kriminella, bättre hjälp till utsatta, de som vill ha droger slipper handla av/kontakta kriminella, kontroll (ålder/kvalitet) på försäljningen etc etc

    1. Det finns inget som tyder på att problemen med cannabis skulle minska vid en legalisering. Vinsterna skulle hamna i händerna på storföretag istället för gangsters. Det är visserligen en skillnad. Men cannabishandel är idag ofta mycket lokal (lokalproducerad marijuana är mycket vanligt i alla länder) och kontrollerad av småbrottslingar. I Sverige tycks det inte vara så att kriminella gäng dominerar cannabishandeln så som är fallet i exempelvis Köpenhamn.

      Det finns idag inga skäl som jag kan se för att en total legalisering skulle innebära några egentliga vinster (inga egentliga förluster heller). Att avkriminalisera eget bruk innebär att det blir som på 1970-talet. Dvs folk kan i princip röka på utan problem så länge de inte ägnar sig åt storskalig langning.

Kommentarer inaktiverade.