Wigan – mest känt från en Orwell-bok

Den brittiska fotbollscupen, FA-cupen, vanns i år av ett mycket okänt lag, Wigan Athletic FC,  från en okänd stad. Wigan. Det var första gången nånsin som Wigan spelade final i FA-cupen och man vann alltså. Mot storlaget Manchester City. Förra gången ett mindre lag vann finalen i FA-cupen var 1988 då Wimbledon FC vann.

George OrwellWigan är dock en gammal stad, känd sen medeltiden och redan i slutet av 1400-talet började kol brytas i staden. Staden blev i modern tid en mindre industristad med textilindustri och kolgruvor. Arbetarbefolkningens svåra levnadsförhållanden beskrevs av George Orwell i boken The Road till Wigan Pier (Vägen till Wigan Pier). En av George Orwells bästa böcker. Genom boken har Wigan blivit åtminstone lite känt i vänsterkretsar. Från Wigan kom också de kända musikerna George Formby Sr och George Formby Jr.

Intressant?
Media: AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Wigan – mest känt från en Orwell-bok”

 1. ”wigan mycket okänt fotbollslag”, inte alls, ett ganska känt fotbollslag

  1. Jag vet intre vilken värld du lever i, men inte är den verkliga världen. NMadrid, Barcelona, Inter, Juventus, Milan, Lazio, Roma, Bayern Münhcen, Liverpool, Manchester U, Manchester C, Arsenal, Tottenham, Chelsea. Det är mycket kända fotbollslag. Fulham, Millwall, Everton, Rangers, Celtic, Tottenham, West Ham är ganska kända fotbollslag. Wigan är det inte.

 2. lagen du räknar upp hör till världens mest berömda fotbollsklubbar, wigan hör inte till den kategorin, men wigan är inte ett mycket okänt lag, de har spelat många säsonger i premier leauge, slagit alla stora lag i serien, men har förstås inte stått som slutsegrare.

  fö kan jag tipsa om The Road to Wigan Pier Revisited av den en brittiske journalisten armstrong

  trevlig helg!

  1. Ingen människa som inte är fotbollsintresserad har nån som helst aning om vilka lag som finns i Premier League, vad Premier League är, vad Wigan är eller om huruvida Wigan har ett fotbollslag eller inte. Laget är okänt.

   1. du räknar fulham, millwall, celtic och rangers som ganska kända klubbar, människor som inte är fotbollsintresserade har ingen aning ens vad lazio är för något, glass eller skinka skulle dessa gissa på

   2. Kanske för att jag rör mig i helt andra kretsar än du. Kretsar där i stort sett ingen är politiskt intresserad, men en del bor i sydöstra London (håller man på Millwall vet man vilka Rangers är) och är katoliker. Andra är göteborgare med italienska kopplingar och åter andra är helt vanliga fotbollsointresserade arbetare med större intresse för politik och brottslighet än idrott. Något som gör att man vet vilka Lazio och Roma är, vilka S:t Pauli och Livorno är, att FC Torino är populärare i Turin än Juventus osv. Men det innebär inte att jag skulle påstå att Livorno, S:t Pauli och Torino är välkända lag. Det är okända lag. Vi har helt enkelt olika referensramar och vi får låta det hela bero. Diskussionen avslutad. Den är ganska meningslös.

Kommentarer inaktiverade.