Basbok om organiserad brottslighet

MaffiaBoknytt
Maffia
Gunnar Wall
Bokförlaget Semic
ISBN 9789155258542

Basbok om maffia

Gunnar Wall som väl mest är känd för sina mycket bra och seriösa böcker om mordet på Olof Palme har skrivit en bok som maffia, om organiserad brottslighet. En bok som spänner över stora delar av världen och därmed följaktligen i huvudsak ett skrap på ytan. Lite noggrannare om maffian i 1930-talets Chicago och och maffian i New York, men ytligt om det mesta andra. Inget fel med det, men vill man läsa lite mer i detalj måste man vända sig till andra böcker. Som grundbok för den som är intresserad av organiserad brottslighet och dess historia fungerar dock Walls bok bra.

Boken går också in på förhållanden i Sverige. Malmö, Stockholm, Brödraskapet, Hells Angels, Bandidos, de jugoslaviska nätverken med såna som ArkanDragan Joksovic, Ratko Djokic, Milan Sevo och Pera Grujic. Dessutom en hel del om Södertäljenätverket. Bakgrunder, centrala händelser, uppgörelser, krig, mord. Informativt och intressant på en grundläggande nivå för den som är intresserad av organiserad brottslighet. Så länge det handlar om Sverige utanför västkusten alltså.

För den som vill veta mer om vad som pågår på gangsterfronten i Sveriges näst största stad, Göteborg, så återfinns dock väldigt lite i boken. Detta är onekligen lite märkligt eftersom Göteborg enligt huvuddelen av den information som finns är den stad som har flest gangstergäng, flest nätverk som kan kallas organiserad brottslighet. Däribland det förmodligen allra största kriminella nätverket idag, den så kallade Naserligan eller Albanligan. Ett nätverk som tillhör de jugoslaviska nätverken och som enligt många böcker om organiserad brottslighet i Sverige är ett av de mest inflytelserika. I Gunnar Walls bok finns inte ett ord om Naserligan.

Att det är så lite om Göteborg och inget om Naserligan är bokens största brist. Boken är alltså inte helt bra när det gäller den organiserade brottsligheten i Sverige, dess struktur och historia. Men ändå en bra basbok. Vill man veta mer finns det fler böcker om svenska gangsters. Har ni dem inte kan ni läsa mer här på min blogg, Gangstergäng och Gangsters genom tiderna.

Anders Svensson

Läs mer: Paragraf,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements