Leif Ståhl – vänsterpartisten som anklagas för fiffel

Leif Ståhl är en arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen i Gamlestaden. Han har av Göteborgs-Posten (GP) anklagats för att ha fifflat med lönebidragsanställningar hos caféföretaget Le Pain Francais. Tidningen har bland annat återgett delar av en mejlväxling:

Här är utdrag ur några av de mejl som har skickats från olika personalchefer och ägaren Markus Samuelsson på Le Pain Français till Leif Ståhl på arbetsförmedlingen i Gamlestaden.

”Hej Leif… pratade med Markus och han tyckte att du skulle gå igenom några riktigt bra cv:s till oss, i stället för att skicka ut en massa folk… dom du skickar har inte alla hästar hemma om man säger så”

”…du får gå igenom dom personerna som du skickar till oss lite bättre inte några (stolpskott)”

”Tjejen var helt lam. En person som gillar läsa böcker kanske inte var det bästa för oss. Detta var en sådan person.”

”Det finns jävligt mkt folk!! Hitta hellre rätt personer!!!”

”Ha det gött hoppas du lärt dig hur man bemöter arbetsgivare hahaha” (Från Markus Samuelsson till Leif Ståhl)

Enligt GP så utreds Leif Ståhl av arbetsförmedlingen för att se om några oegentligheter begåtts. Ståhl har inte låtit sig intervjuas av GP och har meddelat att sekretessreglerna inte ger honom möjlighet att uttala sig om enskilda arbetslösa och specifika lönebidragsanställda. Själv menar han också att inga fel begåtts och har anmält GP till pressombudsmannen (PO):

– GP skriver att jag har gett Le Pain Français 100 billiga anställda. Det hade varit jättekul om jag hade fått ut så många personer dit, men det stämmer inte det minsta. Jag undrar var de har fått det här ifrån? Och att Le Pain Français skulle ha 46 anställda totalt är ju också fel. Jag har inte grottat ner mig i siffrorna som GP presenterat, men kan säga att Le Pain Français kanske har haft högst ett 20-tal personer på olika stödanställningar och med varierande längd där samtidigt och då är det på tio enheter inklusive deras bagerier.

Att GP skriver att Leif Ståhl har placerat personer på Le Pain Français utan det underlag som krävs avfärdar han med att det får han inte göra. Och GP:s uppgifter om att han och vd:n för Le Pain Français har en kamratlig relation stämmer inte heller, menar han.

– Det ingår i mitt uppdrag här på arbetsförmedlingen att skapa en relation med arbetstagare och arbetsgivare. Det här är mitt sätt att göra det för att lyckas nå fram till de 328 arbetsgivare som jag har kontakt med i mitt arbete. Men sedan måste det finnas en distans och en gräns i relationen och den har jag inte passerat för någon arbetsgivare, inte heller Le Pain Français, säger han.

Om det har begåtts några felaktigheter eller inte får väl arbetsförmedlingens utredning visa.

Tidigare har Leif Ståhl varit ordförande i Vänsterpartiet Angered, ledamot i stadsdelnämnden Angered, sekreterare i idrottsklubben Lärje-Angereds IF med mera. Om han fortfarande är medlem i Vänsterpartiet eller aktiv i partiet är oklart men han stod på valsedeln i förra valet, år 2010. Klart är dock att han även tidigare figurerat i tveksamma affärer. Detta enligt tidningen Arbetaren:

Lärje-Angereds IF får 860000 kronor årligen i kommunalt föreningsstöd för driften av Djurhuset, en djurpark modell ”4H-gård”, och den anslutande fritidsgården i Eriksboparken.

Av deras ansökan framgår att den summan är beräknad utifrån att föreningen ska anställa 2,5 personer på heltid plus föreningsledare. Men Linn Skog-Kristenssen och hennes tre arbetskamrater är samtliga åtgärdsplacerade arbetslösa.
Hon kom till Djurhuset på praktik och fick sedan en så kallad utvecklingsanställning, vilket innebär att lönen till 80 procent betalas av arbetsförmedlingen – kostnaderna för Lärje-Angereds IF blir alltså bara en femtedel av vad de skulle vara med vanliga anställningar.

[…]

Oscar Petterssons arbetsförmedlare heter Leif Ståhl, som uppges ha placerat alla åtgärdsanställda på Eriksboparken och Djurhuset utom Linn Skog-Kristenssen.
– Men min placering godkändes först efter att min arbetsförmedlare konsulterat Leif Ståhl, säger hon.

Leif Ståhl är också politiker, ordförande för vänsterpartiet i Angered, och ordförande för Lärjedalens Delegation för föreningsstöd som yttrat sig över föreningens ansökan, samt ledamot i stadsdelsnämnden som fattat det slutliga beslutet.

Han har även tidigare suttit som sekreterare i Lärje-Angereds IF, tillsammans med medlemmar av den nuvarande styrelsen.

– Det var Leif Ståhl som uppmanade föreningen att ansöka om att sköta Djurhuset. Syftet var att göra det så billigt som möjligt och slussa över pengarna till fotbollen. Det finns inte en chans att det kostar dem 860000 kronor, uppger en person med insyn i verksamheten, som inte vill gå ut med sitt namn.

Leif Ståhl säger till Arbetaren att han har anvisat en person till Eriksboparken.
– Inget har framkommit om att den placeringen inte skulle varit lämplig. Jag är inte längre medlem i Lärje-Angereds IF och tycker inte att jag är jävig – jag har varit i med i många föreningar. Jag har ändå släppt ärendet till en annan arbetsförmedlare nu eftersom jag tyckte det blev en konflikt mellan roller.

Arbetaren har begärt ut avidentifierade uppgifter om hur många personer som Arbetsförmedlingen har placerat på Eriksboparken och vem som har fattat besluten, men uppgifterna är sekretessbelagda – av hänsyn till arbetsgivaren.

Det verkar inte som om några åtgärder vidtogs efter kritiken mot placeringarna vi Lärje-Angereds IF. Det rör sig om ungefär samma typ av handlade som Leif Ståhl nu alltså anklagas för igen. Om han verkligen agerat felaktigt då är inte känt, om han då fick kritik från sin egen arbetsgivare, Arbetsförmedlingen, är inte känt, men det förefaller inte sannolikt. Förmodligen begicks inga formella fel då. Om det har begåtts några formella fel i samband med Le Pain Francais vet vi inte ännu. Inte heller om GP är ute i ogjort väder. Vilket ju Leif Ståhl och bröderna Samuelsson som äger Le Pain Francais menar.

Läs mina tidigare inlägg om Le Pain Francais:

Vi har inte gjort några fel
Rika med hjälp av bidrag

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements