Att idealisera kravaller är varken bra för vänstern eller förorten

För att att få och skapa förändring i ett samhälle krävs organisering, långsiktigt arbete, målsättningar, medvetenhet. Sånt kan inte skapas i en hast, man vinner inte kampen på en dag, en vecka, ett år. Kampen för ett bättre samhälle är ett evighetsprojekt. Även om man kanske behöver göra revolution som i Egypten, Libyen och Tunisien så slutar inte kampen för det.

Att det ibland blir sammanstötningar med makten, maktens representanter, när man kämpar för förändring är nästan oundvikligt. Samtidigt har vi, arbetarklassen och vänstern, inget att vinna på att i onödan ta konflikt, att i ett fredligt och i jämförelse mycket demokratiskt land som Sverige gå bärsärkagång i den egna stadsdelen. Det finns inget att vinna på våld och upplopp i onödan.

Kravaller har istället främst negativa konsekvenser i Sverige (inte enbart, men främst och dessutom olika i skilda sammanhang). Ofta leder kravaller, skadegörelse och bråk till mindre förståelse bland arbetarklassen som helhet för de krav och önskemål som finns. Ofta leder det till uppmärksamhet, men ingen förbättring, ofta leder det till att våra motståndare, extremhögern, gynnas. Kravaller och upplopp i onödan är alltså ofta helt kontraproduktivt.

Det finns anledningar att bli förbannad. Det finns anledningar att inte gilla polisen och de uppgifter de har att fylla. Men det finns inga anledningar att angripa ambulanser och brandmän. Detta tycker jag trots att jag själv varit med om det som ung. När man är tonåring gör man ibland korkade saker. Så är det bara. Att angripa ambulanser och brandbilar är korkat.

Det finns vänsteraktivister och andra som idealiserar kravallerna i Husby. Det finns med anledning av det jag skrivit ovan  inget skäl att göra det. Det finns skäl och förklaringar till kravallerna som är helt legitima. Men det behöver inte betyda att upploppen är nåt bra. Det behöver inte betyda att man hyllar dem eller idealiserar dem. Det finns också skäl till att delta i upplopp som inte är rumsrena. Kanske hatar en person polisen för att de stör knarklangningsverksamheten, kanske hatar någon polisen för att de sytt in en på grund av nåt brott. Kanske hatar någon polisen för att det har farsan sagt att man ska göra. Kanske handlar det bara om att man har problem med sin aggressivitet, hatar allt och alla och låter det gå ut över alla med uniform, poliser, ambulansförare, brandmän osv.

Det viktigaste skälet till att inte idealisera upplopp och att i efterhand ge dem mer politiska förklaringar än de är värda är att de missgynnar saken. De vänder opinionen bort från saken (förbättringar i förorterna och utredning av polisvåld i Husbyfallet) och mot upploppen istället. De och vänsterns idealisering av upploppen får folk att vänd sig från vänstern och till extremhögern. En sådan utveckling är ett totalt misslyckande.

Så istället för kravaller: Organisering.

Hus i Husby

Läs också:
(V): Skicka satsningar – inte poliser till Husby
Upploppen i Husby – vad kan göras?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Att idealisera kravaller är varken bra för vänstern eller förorten”

 1. En sund analys. Vad jag inte begriper är varför media betraktar dessa ungdomar som representanter för folket i Husby? Man vill få det till att det är de boende i Husby som ”protesterar” Det finns inga som helst tecken på annat än att det är en liten grupp unga män som tycker om att förstöra.

  Särskilt när de förstör folkets privata tillhörigheter som de säkerligen kommer att lida ekonomiskt av, och de har knappast massa pengar sparade för kravaller, för att inte talla om alla allmänna faciliteter som är till för just folket. Jag tvivlar inte en sekund på att den absoluta majoriteten av de som lever i Husby inte känner sig representerade av denna sortens människor.

  1. Jag flyttade visserligen för några veckor sen, men inte f-n hade jag känt mig representerad av de som eldade bilar vid mitt gamla hus. Däremot är det förstås så att vi protesterat länge mot den politik som förts mot oss med tvångsprivatisering av vårdcentralen, nedläggning av posten, mm.

   1. Ja? ni har protesterat emot någonting ni tycker har varit fel. Men det blir bara tokigt att blanda ihop dessa ligisters handlingar med det. Dessa förstör för husbyborna. Punkt. Det värsta som kan hända nu är om politikerna gör en kovändning och börjar ”lyssna” först nu.

    1. Jag blandar inte ihop detta och gör det tydligt i det stycke du kommenterar. Men det självklara är att politikerna börjar lyssna direkt på de röster som protesterar både mot vandaliseringen och mot det sättet Husby har behandlats av från politikernas sida.

 2. Det här är det bästa som skrivits från vänsterhåll om händelserna i Husby. Arbetarrörelsen och vänstern gör bäst i att inte konvertera rent kriminella till potentiella revolutionärer så som rapparen Nabila gör i ETC:s nätupplaga.

Kommentarer inaktiverade.