Nej till polisvåld och vandalisering – Husby kräver respekt

Just nu hålls ett protestmöte mot polisvåld och vandalisering i Husby. Mötet har anordnats av Nätverket Järvas Framtid som också tagit följande uttalande på ett möte den 20 maj:

Nej till polisvåld och vandalisering – Husby kräver respekt

Polisens dödsskjutning av en 69-årig man förra måndagen har skapat vrede bland många Husbybor, inte minst bland ungdomar som ofta har egna upplevelser av brutalitet från polisen.

Det var utan tvekan denna händelse som utlöste den vandalisering som inträffade sent på söndag kväll och natten mot måndagen, och som fick en ännu större omfattning sedan polisen återigen ingripit med stor brutalitet.

Trovärdiga vittnen pekar på att oroligheterna tog fart på allvar sedan en mamma som var där för att hämta hem sin unge son fälldes av en polishund. Trovärdiga vittnesmål talar om att helt oskyldiga åskådare och till och med två medborgarvärdar som kommit dit för att lugna ned situationen blev utsatta för betongslag och knytnävsslag i ansiktet. De har också utsatts för kränkande glåpord som apor, luffare, pajas, negrer osv.

Vi frågar oss vad det är för människosyn och polisledning som tillåter sådant?

Nätverket Järvas Framtid förklarar samtidigt att vandaliseringen, även om den möjligen kan förstås som en form av politisk protest, är helt missriktad och destruktiv då den drabbar ortens egna invånare i form av brända bilar och skadegörelse mot vårt eget offentliga rum. Den har därmed en splittrande roll i ett läge, där vi husbybor och förortens folk i stället behöver samlas!

Nätverket Järvas Framtid ställer sig bakom de krav som redan har framförts av ungdomsföreningen Megafonen på en oberoende utredning och en ursäkt från polisen till anhöriga och husbyborna. Nu måste också polisens insats under söndag kväll och natten mot måndag snabbt och offentligt utredas på ett liknande sätt.

Vi vill se en demokratiskt kontrollerad närpolis – inte militariserade insatsstyrkor i våra områden!

Samtidigt har så klart den senaste veckans oroligheter i Husby, som hittills varit förskonat från liknande våldsamheter, även sin grund i den frustration som skapats i ett samhälle med dramatiskt ökade klassklyftor där de rika gynnas av sänkta skatter och statliga subventioner men förorter som vår drabbats allra hårdast av ungdomsarbetslöshet, social nedrustning, segregerade skolor och stora hyreshöjningar efter renoveringar osv.

Vi som är engagerade i nätverket Järvas Framtid har en lång erfarenhet av enad kamp tillsammans med många av ortens föreningar och lokala aktivister mot social nedrustning. Vi har också då och då visat att förortens folk när vi samlas brett och enat kan vinna viktiga segrar – som när vi stoppade planerna på att riva och lyxrenovera Husby med 70-procentiga hyreshöjningar, privatiseringen av husbybadet eller nu senast rivningen av gångbroarna och trafiksepareringen.

Nu behöver vi åter samlas brett och inbjuder därför alla husbybor och föreningar i området till ett möte på Husby torg framför tunnelbaneuppgången vid ICA nu på onsdag kl 17 för att stiga fram och säga vår mening.

Där kommer vi också att framföra våra krav på:
– En oberoende utredning och ursäkt från polisen – tillsammans med ett stopp för polisens brutalitet och militariseringstendenser!
– Omedelbara åtgärder för jobb och utbildning till alla unga – för arbete åt alla!
– Social upprustning av service och bostäder på våra villkor – stopp för alla privatiseringar och nedskärningar!
– Husby kräver respekt!

Antaget av nätverkets vårmöte måndag kväll den 20 maj!

husbymöte

Mycket folk på protestmöte i Husby. Foto: Lucia Collazos

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, SR1, 2, 3, 4, 5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Nej till polisvåld och vandalisering – Husby kräver respekt”

  1. Jag ser ett system som i åratal diskriminerat, marginaliserat, skapat arbetslöshet, utanförskap, ilska och hat hos människor.

    Detta är bara början på problemet!
    folk kräver mycket eller något dyrt och konstigt….de bara vill ha JOBB!

    så ska alla rasister och konservativa fårstår situationen.
    och inte mer.

    Mvh
    En som har två högskoll utbildningar och söker jobb i 7 år men inget resultat.

Kommentarer är stängda.