Journalister som betalar för skadegörelse

1993 var det omfattande upplopp i Göteborg centrum. På Östra Hamngatan och Avenyn. Det var gatsten och skadegörelse. Skadegörelsen var lika omfattande som 2001 fast nästan ingen kommer ihåg att det hände. Jag var där, jag skrev om det. Efter att jag tagit mig upp till Götaplatsen så fortsatte kravallerna längre ner i stan, främst på Östra Hamngatan. I efterhand kom det fram att journalister och fotografer betalat ungdomar för att slå sönder fönster så att de kunde få snygga bilder. Jag har för mig att det också gjordes en polisutredning mot några journalister och fotografer, men kommer inte ihåg hur det gick.

I samband med upploppen och oroligheterna i Stockholm de gångna dagarna så förekommer det också uppgifter om att fotografer och journalister batalat ungodmar för att bränna bilar:

Jag möter upp med några killar som börjar berätta om hur mycket de avskyr ”journalistfittorna” som åker till Husby och bidrar till eskalerande stenkastning och våld.

”Aftonbladet och Expressen kan dra åt helvete”, säger de.
”Man måste väl få rapportera om vad som händer här”, säger jag.
”Ja, men de vill ju betala oss för att bränna bilar. De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film”, säger de.

Det låter konstigt tänker jag och frågar vidare. Några ungdomar visar att de har telefonnummer till Expressen i sina mobiler. En av dem säger sig ha sålt en bild för fyratusen till nämnda tidning.

Senare träffar jag några från Lugna gatan som även de bekräftar bilden av hur kvällstidningarna får redan kriminellt belastade ungdomar att begå brott, genom att erbjuda dem pengar för deras foton och filmer. Några andra killar berättar hur de på grund av detta häromdagen jagade bort flera Aftonbladetjournalister från Husby.

Jag har fortfarande svårt att tro på att journalister beter sig så här. Då bryter en ung man in i snacket. Han har överhört samtalet, och frågar hur mycket SVT betalar om han filmar en bilbrand senare på kvällen. Vi jobbar inte så, svarar jag. Killen ser nästan lite besviken ut.

Jag är helt säker på att journalister och fotografer år 1993 betalade ungdomar för att slå sönder fönster. Hur det är i Stockholm nu 20 år senare vet jag inte. Men jag håller det inte för otroligt.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Cornucopia,
Media: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, SR1, 2, 3, 4, 5, AB1, 2, 3, 4, Resumé,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements