Att uppge en gangsters namn och nationalitet är inte rasism

Att skriva att Bonniers är en judisk familj är inte rasism. Jag tror väldigt få i familjen Bonnier är troende men påståendet är ändå viss mening korrekt. Att hävda att Bonniers är kapitalistiska utsugare är inte rasism. Att hävda att Bonniers är rika och kapitalistiska utsugare på grund av att de är judar är rasism. Det är ett osant påstående som bygger på och skapar antisemitiska fördomar.

Att skriva att Arkan är från det forna Jugoslavien och brottsling är inte rasism. Att skriva att brottsligheten beror på att han är jugoslav eller serb är rasism. Familjen Alikhan i Hammarkullen i Göteborg är en till vissa delar kriminell klan. De är libaneser och anses ibland också vara kurder eller araber, i själva verket är de från en folkgrupp som oftast kallas mhallami. Att uppge detta är inte rasism, att hävda att de är brottslingar för att de är mhallami är rasism. Att hävda att en person är brottsling bara för att den heter Alikhan är fördomsfullt och beroende på sammanhang kan det också vara rasism.

Samtidigt så kan det sociala, klassmässiga och etniska ursprunget ha betydelse för den kriminalitet vissa grupper och personer är inblandade i. Det finns anledningar till att olika kriminella nätverk med kopplingar till det forna Jugoslavien spelat och spelar en ledande roll inom svensk organiserad brottslighet medan de italienska gangsterorganisationerna spelat en obetydlig roll. Att i stort sett alla inblandade i Södertäljenätverket har syriansk/assyrisk bakgrund har betydelse för hur brottsligheten utformats osv. Oftast spelar etniskt ursprung ingen som helst roll för brottet eller brottsligheten och det finns ingen anledning att nämna det. Men ibland när man ska göra bakgrundsbeskrivningar, sociala analyser, se orsakssamband osv så kan det ha betydelse.

Bara för att man beskriver den US-amerikanska maffians bakgrund i den sicilianska kulturen och att detta spelat en stor roll för maffians uppbyggnad och struktur i USA är det inte rasism och betyder inte att alla från Sicilien är brottslingar. Beskriva en sak är inte detsamma som att vara rasistisk. Detta är något många människor har svårt för, även många inom vänstern.

Det är inte rasism att beskriva hur medlemmar i familjen Alikhan terroriserar andra invånare i Hammarkullen, främst somalier och romer. Förutom genom att råna och trakasserar dem hotar och hånar man dem också med rasistiska argument.  Det är inte rasism att skriva det, att visa på det. Men en del vänstermänniskor tycks ibland tro det.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 1. Det är sant, rena faktakonstateranden behöver inte samtidigt vara värdeutlåtanden.

  Sedan
  finns det dock mer komplicerade uttalanden som innehåller både fakta
  och värderingar, eller som i sitt sammanhang förstås föra samman dessa.

  Exempelvis
  om man påpekar en brottslings etnicitet enbart ifall denne är arab.
  Eller om man samlar en stor mängd brottsrapporter där kriteriet är att
  gärningsmannen måste vara invandrare för att driva en agenda baserat på
  detta. Ifall man använder olika språkbruk beroende på etnicitet, t.ex.
  att en inrikesfödd misstänkt alltid omskrivs som ’misstänkt’ medan en
  utrikesfödd misstänkt alltid omskrivs som ’gärningsmannen’.


  även om det inte i sig är rasistiskt att påpeka etnicitet så kan det
  lätt användas i rasistiska mönster ändå. Att lära sig att identifiera
  dessa och motarbeta dem är nog mer produktivt än. att som du säger
  ’vissa’, mest klaga på utpekandet självt.

  • Jag är helt överens med dig. Man måste vara nog med hur man uttrycker sig. Det är mycket lätt att omedvetet göra fel. Rasism smyger sig lätt in även om man inte är rasist. Det gäller att tänka på hur och vad man skriver.

 2. Hej. Bonniers är inte judar. Det är en myt så i någon bemärkelse så är det nog rasistiskt att påstå det.

 3. Det är inte ett felaktig påstående (familjen Bonniers har judiskt ursprung på alla möjliga håll, du bör nog kolla upp dina faktapåståenden lite bättre) och det är inte heller rasistiskt att påstå att nån är jude fast den inte är det. Att använda ordet jude som skällsord kan däremot betraktas som rasism. Men det är ju en annan sak.

  • Familjen Bonnier har inte varit judar på drygt hundra år. Det är ett osant påstående som bygger på och skapar antisemitiska fördomar.