Husby: Polis misstänkt för vållande till annans död

Håkan Roswall, åklagare vid enheten för polismål har meddelat till SVT Nyheter att den polisman som sköt en äldre man vid ett ingripande i Husby är misstänkt för vållande till annans död. Enheten för polismål kallas ofta nedläggningsenheten på grund av att så få utredningar mot poliser går till åtal. De flesta förundersökningar mot misstänkta poliser läggs nämligen ner.

Att den döde mannen dödades av polisens skott har av många nämnts som den utlösande orsaken för upploppen och oroligheterna i Husby och andra stockholmsförorter.

Det sannolika i ärendet är nog att polisen inte kommer att bli åtalad om han blir det, inte fälld, för brott. Det brukar bli så. Ofta duger utredningarna som görs inte mycket till. Det beror i stor utsträckning på att utredningarna görs av andra poliser, kanske inte nära arbetskamrater till den misstänkte polisen, men ändå kollegor.

Vid ingripandet ska polisen ha använt en distraktionsgranat (kallas också flashbang) mot mannen. Något som i så fall tyder på att det inte kan ha gått till så som mannens släktingar uppgett i finska tidningar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Husby: Polis misstänkt för vållande till annans död”

  1. Ett uppenbart problem är ju just att du tvingas hänvisa till finländska media! Varför har inte svenska media gjort sitt jobb och gjort allt de kan för att gräva fram fakta i detta fall?

    1. Sannolikt har de ingen journalist som kan prata finska. Det krävs nog för att någon ska prata med en journalist i detta fall. Det handlar om klass och att släktingarna bor i Finland. Säkerligen lite klassförakt och fördomar om finnar också.

      Men det är inte fakta. Utan i bästa fall andrahandsuppgifter. Polisen säger att de använde en chockgaranat (distraktionsgranat, flashbang). Om de gjorde det stämmer inte släktingarnas berättelser.

Kommentarer inaktiverade.