Kortlivad järnmalmsgruva?

Tapuli

I mineralbranschen finns det gott om oseriösa lycksökare, fifflare, bedragare och rena brottslingar. Man lockar spekulanter med snabba vinster och ibland så bryr man sig inte ens om att bedriva nån som helst verksamhet i gruvbranschen förutom att producera snygga prospekt, försöka köpa gruvor och bolla med pengar så att ingen i slutänden vet var de tagit vägen.

Riktigt så allvarligt är det kanske inte med gruvan i Pajala och Northland Resources. För företaget öppnade faktiskt gruvan, men hade och har sen inte kapital nog att driva verksamheten. Bolaget är nära konkurs och Pajala-borna önskar nu att LKAB (som driver gruvorna i Svappavaara, Kiruna och Malmberget) tar över den nyöppnade gruvan. Det är sannolikt också den enda vettiga lösningen och det skulle också innebära att Kaunisvaaragruvan blir samhälleligt ägd, gemensamt ägd.

Samtidigt finns det ekonomiska bedömare som menar att det kan handla om fiffel på hög nivå i Northland precis som i Saab Automobil. I vilket fall som helst är gruvverksamhet en bransch som kräver stort kapital och långsiktighet. Det är egentligen ingen bransch för spekulanter och lycksökare.

Intressant?
Media: SVD1, 2, RT1, 2, 3, 4, AV1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements