Svenskarna om upploppen i Stockholmsförorterna: hårda straff duger inte

Demoskop har låtit göra en opinionsundersökning om svenskarnas syn på upploppen i Stockholmsområdet som startade i Husby. Helt klart är att en majoritet svenskar vill satsa på förebyggande åtgärder och inte på hårdare straff eller mer resurser till polisen.  Detta gäller samtliga samhällsklasser, utbildningsnivåer och inkomstnivåer. Lågutbildade och låginkomsttagare, dvs arbetarklass är något mer positiva till hårda straff och mer resurser till polisen än personer med högre utbildning men även där är de flesta av övertygelsen att förebyggande åtgärder är att föredra:

En undersökning som Demoskop genomfört den senaste veckan (23-27 maj) visar att en majoritet (69%) anser att satsningar på skola och utbildning är den viktigaste åtgärden för att förhindra händelser som i Husby . Därefter följer dialog med de boende (60%) och satsningar på fritidsgårdar och annan ungdomsverksamhet (57%). Betydligt färre efterlyser höjda straff (30%), att polisen bör få mer resurser (30%) och ökade befogenheter (27%).

Det finns dock en grupp som avviker kraftigt från mönstret och det är uttalade sympatisörer med sverigedemokraterna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Svenskarna om upploppen i Stockholmsförorterna: hårda straff duger inte”

Kommentarer inaktiverade.