Fortsatta protester i Turkiet

TaksimtorgetIstanbuls invånare har under lång tid sett en nyliberal omvandling av många platser i staden genomförda av det regeringspartiet AKP. Demoleringen av det fattiga kvarteret Tarlabasi i området Beyoglu, en ny bro som är planerad över Bosporen i ett av Istanbuls få kvarvarande skogsområden och försäljningen av den historiska stationen Haydarpasa i asiatiska Kadiköy till ett lyxhotell är några av de händelser som upprört folk. Även många omdiskuterade blasfemidomar och uttalanden om ”omoraliskt beteende” gällande offentligt kyssande i tunnelbanan har fått befolkningen i de större städerna att uppleva sina rättigheter hotade.

De två senaste veckorna har kantats av många provokativa ageranden från regeringen vilket kan sägas ha kulminerat i de protesterna mot demoleringen av Geziparken nära Taksimtorget, mitt i centrala Istanbul.

Geziparken är en omtyckt tillflyktsort undan Beyogluområdets folkmyller, och har varit en viktig plats för områdets homosexuella och transsexuella befolkning. Parken är planerad att rivas för att ge plats för ett shoppingcenter. Protesterande människor har tillfälligt lyckats stoppa förstörelsen av parken. Något som ledde till en våldsam reaktion från myndigheterna med en brutal polisattack mot ockupanterna i Geziparken och demonstranterna på Taksim-torget. Effekten av detta blev explosiv, på alla sociala medier skickades uppmaningar om att bege sig till Geziparken, under parollen ”Occupy Gezi park” och ”Taksim Hepimizin”*. Något som ledde till att tusentals människor tagit till gatorna och att demonstrationerna utvecklats till mer generella protester gentemot regeringen Erdogan och dess politik. På många håll har krav på Erdogans avgång höjts.

Protesterna har dessutom spritt sig till flera turkiska städer och förutom i Beyoglu i Istanbul så har sammanstötningar mellan polis och demonstranter också ägt rum i stadesdelen Besiktas. Bland demonstranterna har en mängd olika grupper synts, bland dem kemalister, kurdiska grupperingar, studenter, olika socialistiska grupper, Trans och queer-aktivister, miljöaktivister och en grupp kallad ”antikapitalistiska muslimer”.

Svensson/Motkraft

*Ungefär ”Taksim tillhör oss alla”.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Fortsatta protester i Turkiet”

Kommentarer inaktiverade.