Sopranos – bästa TV-serien?

Sopranos

De US-amerikanska tv- och filmförfattarnas organisation Writers Guild of America har utsett de bästa TV-serierna genom tiderna. Dvs vad man utsett är bästa manus. Allra bäst tyckte man Sopranos var. Det är också en av de TV-serier jag gillat allra mest. Sopranos handlar om en maffiafamilj i New Jersey som kallas Di Meo-familjen eller Sopranofamiljen. Familjen Di Meo är löst baserad på den verkliga maffiafamiljen DeCavalcante med bas i Elisabeth, New Jersey.

Bland de tio bästa serierna finns ytterligare en serie som jag håller för en av de allra bästa, The Wire (plats 9), och flera jag uppskattade när de gick som Seinfeld (plats nr 2), M*A*S*H (5), Cheers (8) och West Wing (10). Lite längre ner på listan återfinns andra serier jag gillar och gillat som Hill Street Blues (15) och Six Feet Under (18), X-files (26), The Cosby Show (29), Star Trek (33), NYPD Blue (36), Battlestar Galactica (38), Game of Thrones (40), Downton Abbey (43), Homeland (48), The Good Wife (50), L.A. Law (55), Columbo (57), Fawlty Towers (58), och Star Trek: TNG (79).

Personligen hamnar Battlestar Galactica, The Wire, Hill Street Blues, NYPD Blue, Homeland och L.A. Law högre än på listan, men då handlar det ju om serierna som helhet och inte bara om manus. Dessutom är jag ju bara en person och listan från Writes Guild är säkert gjord av ett gäng kunniga personer

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements