Milan Sevo

Milan Sevo föddes 1968 i Bosanski Petrovac i Bosnien. Fadern var kamrer på ett företag men dömdes innan Milan Sevo var född till fängelse i 4 år för bokföringsbrott. 1970 flyttade familjen till Sverige då pappan fått arbete på Volvofabriken i Skövde men efter två år flyttade de tillbaka till Bosnien. 1978 skiljde sig föräldrarna och 1979 flyttade mamman tillbaka till Sverige med barnen. Familjen, dvs utan fadern, bosatte sig i Vårby gård. Fadern dog 1984 i Kroatien.

Milan Sevo drogs som tonåring in i brottslighet med personrån, inbrott och stölder. Milan Sevo fosterhemsplacerades på grund av sin upprepade brottslighet och sin stökighet. Efter att från början ha tränat fotboll övergick han till kampsport. Under tiden i fosterhemsfamiljen tränade Milan Sevo alltmer och blev på gymmet ihop med sin vän Gago. Efter att ha bytt klubb till Östermalms Hapkido-Tae kwon do-klubb blev han vän med Magnus Ellertsen och Paolo Roberto. Även tränaren Chago, Rikard Bergdal och Liam Norberg blev hans vänner. Dessa var några av de som kom att bilda det gäng som gick under namnet Örnligan. Ett gäng som Milan Sevo i boken om honom av Nuri Kino hävdar aldrig var nåt gäng. Men det fisnn andra äldre intervjuer med honom, bland annat i en serbisk tidning där han berättar vitt och brett om gängets brottslighet.

1987-88 gjorde Milan Sevo lumpen i Jugoslavien. Tillbaka i Stockholm blev han snart dörrvakt på nattklubben Atlantic. Där lärde han känna Dragan Djokic (Gaga). Senare arbetade han på en annan nattklubb, Casablanca. I denna veva lärde han också känna Dragan Joksovic och dennes vapendragare Dragan Kovacs (Kova). Enligt vad Milan Sevo säger i Nuri Kinos bok började det med en konflikt mellan Örnligans medlemmar och Dragan Kovacs på restaurangen Silverhästen. Även den så kallade porrkungen Mille Markovic ska ha varit närvarande när de två gängen slogs.

Milan Sevo drog allt mer i kretsarna kring Dragan Joksovic och 1995 när han reste till det forna Jugoslavien under inbördeskriget fick han träffa en av Jokos kontakter i Belgrad, Zeljko Raznatovic, mer känd som Arkan. 1995 greps han tillsammans med vännen Paul Mardirossian och dömdes sen till fängelse för vapenbrott. Han placerade på Hall där han lärde känna Stefan Eriksson (Tjock-Steffe) från den så kallade ”Uppsalamaffian”. På anstalten satt även vännen Gago.

1999 gifte sig Milan Sevo med Sandra Djokic, dotter till Ratko Djokic. Vi denna tid omgav sig Milan Sevo med vänner som Paul Jacobsson och Daniel Webb. När Paul Jacobsson mördades år 2001 var Milan Sevo och Daniel Webb misstänkta för mordet. Även Niklas Lindeborg, en av Paul Jacobssons bästa vänner, mördades. Polisen menade att mordet var en hämnd för ett tidigare mordförsök på Milan Sevo och att det också hade samband med en konflikt mellan Greven (Kartaschev) och Björn Monteine. Den förstnämnde ska ha vänt sig till Paul Jacobsson och Niklas Lindeborg för att dessa skulle driva in 4 miljoner som Björn Monteine lånat från Greven. Monteine ska enligt en del uppgifter ha vänt sig till Ratko Djokic för beskydd. Alla misstänkta för mordet på Paul Jacobsson frikändes i rätten.  Ingen fälldes för de uppgivna mordplanerna på Milan Sevo men Greven fälldes för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Senare samma år blev Sevo misstänkt för ekobrott i samband med att han hjälpt till med att lösa ut två postväxlar på totalt 8 miljoner kronor. Detta gjorde han i samarbete med Stefan Eriksson och Milan Sevo själv menar att han bara var en oskyldig mellanhand som gjorde sin vän Eriksson en tjänst. En av postväxlarna löstes in tillsammans med Torgny Jönsson i Malmö och bägge löstes in på Forex. Milan Sevo dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten.

2002 flyttade Milan Sevo till Serbien. Vid ett besök i Sverige år 2003 grep Milan Sevo, misstänkt för narkotikabrott. Bakgrunden till misstankarna var att Milan Sevo förmedlat pengar från en bekant i Belgrad till dennes släktingar i Sverige. Även Daniel Webb var inblandad i affären då han lämnade över pengarna i Sverige i samband med att Milan Sevo tog emot pengar i Belgrad. Desutom hade tre kilo kokain hittas i en bil med tre jugoslaver, däribland Zvonko Mateovic som var den som skadskjutit Arkans mördare på Hotel Intercontinental i Belgrad. Ytterligare en man i bilen hade även han varit livvakt åt arkan i likhet med Mateovic. Zvonko Mateovic hade Milan Sevos telefonnummer inlagt i mobilen. Föraren av bilen var den som tagit mot 45 000 kronor av Daniel Webb, Milan Sevos högra hand i Sverige. Sevo hade nämnt tillslaget i ett avlyssnat telefonsamtal med sin svärfar Ratko Djokic.

Vid husrannsaken i Milan Sevos bostad i Sverige hittades 4 tunga vapen. Milan Sevo blev misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Daniel Webb för grovt narkotikabrott. I Nuri Kinos bok menar Sevo att vapnen inte var hans utan tillhörde en annan man. Sevo och Webb friades från misstankarna om narkotikabrott men Milan Sevo dömdes till 2 års fängelse för grovt vapenbrott. Två andra män dömdes till längre straff för narkotikabrott. I maj 2003 sköts Sevos svärfar Ratko Djokic. Samtidigt som Milan Sevo satt häktad som misstänkt för narkotikabrott.

2004 rymde Milan Sevo från Täbyanstalten i samband med en permission. I början av 2005 utsattes Sevo för ett mordförsök i Belgrad. 2005 greps han i Grekland och utlämnades till Sverige för att avtjäna resten av sitt straff. Därefter återvände han till Serbien.

2009 genomfördes det så kallade helikopterrånet. Milan Sevo var enligt åklagaren i målet sannolikt indirekt inblandad. Han har troligen försökt skaffa en helikopterpilot efter enf råga från en av råndeltagarna, Goran Bojovic. Någon pilot som deltog i rånet rekryterade han dock aldrig. Det misslyckades eller ställdes in. Goran Bojovic menar dock att det inte var en helikopterpilot han försökte rekrytera via Milan Sevo utan en kranförare. Han uppgav att han lånat ut 200 000 för detta ändamål.

Källor förutom nätet:
Svensk Maffia, Lasse Wierup & Matti Larsson,
Den svenske gudfadern, Nuri Kino

Läs mer: AB1, 2, 3, EX1, 2, DN, SR, GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements