AB Karl Hedin – stor markägare i Bergslagen

Del 21 av 22 i serien Markägande i Sverige

AB Karl Hedin är en av Sveriges lite större markägare. Företaget och familjen Hedin äger omkring 22 000 ha produktiv mark, huvudsakligen skogsmark i Västmanland och Dalarna. Företaget grundandes av Karl Hedin (1885-1969) som börjad med att köpa och sälja virke som ung för att fortsätta med sågverksamhet. På 1930-talet köpte han det konkursade Högfors bruk i Västmanland med 15 000 ha mark plus gruva och järnbruk. 1935 blev företaget ett aktiebolag. År 1940 ägde Karl Hedin 10 sågverk i 4 län.

På 1950-talet tog sönerna Lars Hedin  och Olle Hedin över ledningen av företaget då fadern fått en hjärnblödning. När han dog 1997 ägde företaget och han själv 16 000 ha mark, sågarna Västanfors, Silverhöjden, Grangärde, Säter och Karbenning. Äldste sonen Olle Hedin ärvde Silverhöjden och sålde så småningom sågen till Skogsägarföreningen, dottern, gift Krafft, ärvde Grangärde och Säters sågar som såldes av hennes barn och Lars Hedin ärvde Karbenning och Västanfors sågar. Lars Hedin lade all järnbruksverksamhet samt sågen i Västanfors.

1981 köpte Lars Hedin Virsbo bruks skogar på 5 500 ha från Electrolux och 1985 köptes Avesta Jernverks skogar på 20 000 ha inklusive sågen och hyvleriet i Krylbo. 1988 köptes Assis sågverk i Skinnskatteberg. Efter några år såldes den dock igen. En del av den inköpta marken tycks ha sålt igen för 1995 ägde AB Karl Hedin 16 000 ha, Karl Hedin 4 500 ha och systern Ulrika 3 000 ha. Totalt 23 500 ha.

Idag ägs företaget som har nästan 900 anställda av Karl Hedin, son till Lars Hedin. Han är också¨VD och sitter i en mängd företagstyrelser, främst inom den egna koncernen. Bolaget driver förutom sågverk också byggvaruhandel. Sågverk finns i Karbenning, Säter, Krylbo och i Estland.

Karl Hedin är själv aktiv jägare och en profilerad vargmotståndare. Han tycker inte att varg ska accepteras och bedriver ett aktivt arbete mot varg i Dalarna och Västmanland, de landskap där tjuvjakt och liknande troligen är värst i Sverige. Han acceptans och respekt för demokrati verkar onekligen begränsad.

Andra källor: Margaret von Platen, De framgångsrika familjerna, 1995

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Stjernswärd och von ArnoldJonas i valfiskens buk – Wahlström och Custos >>
Advertisements