Snowden gör som Assange

Edward SnowdenEdward Snowden har gjort precis det Julian Assange gjorde. Sökt asyl i Ecuador. När det gäller Edward Snowden råder det inget tvivel. Han är eftersökt av USA, han riskerar ett mycket hårt straff om han grips av dem eller utvisas dit. Det är ingen tvekan om att han behöver skydd.

Inte heller är det nån tvekan om att det han gjort är bra, om än kanske de avslöjanden han gjort inte varit av den dignitet som svenska journalister gjort de till så har de ändå handlat om bevis för saker många av oss trott pågått. Vetat pågått.

USA har tagit ifrån Edward Snowden hans pass. De spelar förmodligen ingen roll för Ecuador. Får de bara lova att flyga ut honom från Ryssland kommer de att göra det. Oavsett vad USA tycker. Om de nu beviljar honom asyl. Men det gör de nog, Julian Assange fick ju asyl. Edward Snowden har ett större och odiskutabelt skyddsbehov.

Men det betyder inte att Snowden är säker. För det är sannolikt inga problem för US-amerikanska underrättelsetjänster att kidnappa honom i Ecuador och föra honom till USA.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements