Licensjakt på säl är rimligt

Knubbsäl

Knubbsäl

Det finns cirka 16 000 knubbsälar, 35 000 gråsälar och 10 000 vikare runt Sveriges kuster. De flesta knubbsälar finns på Västkusten medan gråsälen finns i Östersjön och vikaren i huvudsak i Bottenviken. Naturvårdsverket vill att licensjakt på knubbsäl och gråsäl ska tillåtas:

Enligt Naturvårdsverket har antalet sälar ökat de senast åren. I dag finns det över 35 000 gråsälar och runt 16 000 knubbsälar längs kusterna och det är enligt Naturvårdsverket ett bestånd som tål licensjakt.

Andra håller inte med:

Men Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, håller inte med.

– Det gäller att vänta ut bestånden tills de är stora och starka, innan man börjar en jakt som saknar motiv, säger han.

Mikael Karlsson är kritisk till att införa licensjakt på säl för att det skulle skada fiskenäringen.

– Skyddsjakt räcker mer än väl för att hantera de små skador som blir. De stora skadorna och överfisket står yrkesfisket själv för, så bättre att fisket rättar mun efter matsäck istället för att skylla på sälarna, säger han.

Gråsäl

Gråsäl

Att dagens svensk fiske skulle stå för överfiskning rent generellt är så vitt jag kan bedöma inte sant. Däremot har det sannolikt gjort det tidigare. För vissa arter kan det dock hända att överfiske förekommer, men det är inte något som kan sägas gälla för fisket i Sverige på ett generellt plan. Naturligtvis kan inte bristen på fisk skyllas på sälarna, men med svaga fiskstammar så betyder även sälens jakt på fisk försvårar fiskstammarnas återväxt. Därför är licensjakt på säl en bra idé. De stora sälstammarna som för närvarande finns ger också möjlighet till jakt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “Licensjakt på säl är rimligt”

 1. ”Naturligtvis kan inte bristen på fisk skyllas på sälarna”

  Jag tror nog att sälarna är mer skyldiga än vad gemene kanske tror. I Kattegatt finns det ca 10 000 sälar och de äter ca 2000 ton torsk. Svenskt fiske landar i dagarna 40 ton torsk per år. Det är alltså 2% av vad sälen glufsar i sig.

  Sälen äter dessutom småfisk som skall växa till sig. De två tusen tonen kan mycket väl motsvara 10 000 ton torsk i mänskligt fiske.

  1. Fisken försvann på 1970-talet. Då fanns det nästan inga sälar.

   Dina siffror är för övrigt inte belagda även om det faktiskt inte har med saken att göra. Svenska fiskare fiskar i stort sett ingen torsk i Kattegatt utan i huvudsak i Östersjön. Det finns 16 000 knubbsälar totalt runt Sverige. Flertalet i Skagerak.

   Dessutom fiskas det betydligt mer än vad sälar äter. Enligt en studie 1989 i Skagerrak utgjorde knubbsälens konsumtionen av de kommersiellt viktiga fiskarterna mindre än 1% av yrkesfiskets fångster. Sälar är inte ansvariga för att fisken försvann. I naturen har sälar och fisk kunnat finns ihop i hundratusentals år. Att tro att säl kan utrota fisk är att vara okunnig och naiv. Människan kan därför vi använder onaturliga metoder.

   Däremot kan sälförekomst eventuellt vara en orsak till att fiskstammar inte återhämtar sig. Precis vad jag skrev. Men ingen har nånsin hävdat att torsken på Grand Banks (Newfoundland) försvann på grund av säl eller att sälen förhindrar dess återkomst. Så jag tror du är helt fel ute.

   1. Det var ett konstigt svar. OM den svenska kvoten på torsk ligger på 40 ton i Kattegatt, bör ju du knappast dra in vad östersjöflottan fiskar?

    Studien som du hänvisar till är skriven av en sälkramare. Samma typ av forskare som höll på med en rapport att det inte var sälarnas fel att de åt ur fisknäten, utan det var överfiskets fel. Det komiska var att de fick lägga ner den forskningen när de insåg att den skulle bevisa att bestånden skulle varit dåliga redan på 1800-talet.

    Att djur påverkar bestånd fick vi lära oss i grundskolan. Vem minns inte räven och sorken. Mycket räv lite sork. Samma sak här, mycket säl lite torsk. Att tro att inte sälen påverkar bestånd tycker jag är naivt. Förövrigt är inte torsken utrotad så det verkar konstigt att påstå att jag tycker det.

    1. Att rovdjur påverkar bestånden av bytesdjur är det ingen som ifrågasätter. Men i en ekologiskt balanserad situation kan inte rovdjur utrota bytesdjur. Sälen är inte orsaken till att fisken försvann. Varken på Grand Banks eller vid den svenska kusten. Det fanns nästan ingen säl på 1970-talet när fisken försvann härifrån. Detta oavsett vad vi anser om säl. Jag litar på relevanta, förståeliga och begripliga studier oavsett vem som skrivit dem. Det är ointressant om du vill kalla dem sälkramare eller dig själv sälhatare.

     Det som är intressant i detta sammanhang är att sälstammen idag är så stor att licensjakt på säl bör vara tillåten. Om det tycks vi ju också vara överens.

Kommentarer inaktiverade.