Nazister byter taktik

Expo har i en ny rapport lagt fram siffror som visar att den politiska aktiviteten i nazistiska miljöer ökat under 2012:

Expo har kartlagt den rasideologiska miljöns aktiviteter under 2012. Totalt rörde det sig om 1 824 aktiviteter. Det är en ökning med 24 procent från föregående år. Dessutom bryter antalet aktiviteter en nedåtgående trend i den rasideologiska miljön. Sedan Expo 2008 började sammanställa årsrapporter har antalet aktiviteter stadigt sjunkit.

Aktiviteterna som genomförts är framförallt propagandaspridning följt av manifestationer och interna verksamheter som till exempel fester och föredrag.

Expos årsrapport för 2012 visar att den rasideologiska miljön genomför de flesta av sina aktiviteter i storstadsområdena med flest i Stockholm. Beräknat i relation till folkmängd är det dock i Värmland, Dalarna och Västmanland som högerextremisterna är som mest aktiva.

Det är nazistpartiet Svenskarnas parti, tidigare Folkfronten och Nationalsocialistisk front som står för den stora ökningen av antal aktiviteter.

Svenskarnas parti har också rekryterat en del kommunfullmäktigeledamöter från Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Det finns en förändring i aktivistmönstret mot ett uppträdande som mer liknar Sverigedemokraternas genom att man ägnar sig mindre åt konfrontativt uppträdande. Svenska Motståndsrörelsen (SMR) har dock fortsatt som tidigare och medlemmar har mördade en person i Vallentuna samt deltog i fler uppmärksammade våldsdåd.

Rapporten visar också att antalet nazistiska och fascistiska organisationer minskat under 2012.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements