Rutger Arnhult

Del 3 av 5 i serien Fastighetshajar

Vid sidan av Erik Selin finns det ytterligare en relativt ung svensk fastighetskung, Rutger Arnhult. Tidigare har även Johan Thorell setts som fastighetskung men det gäller inte längre. Rutger Arnhult föddes som Rutger Andersson. Namnbytet skedde i samband med att han gifte sig i början av 2000-talet.

Redan i slutet av 1980-talet ägnade sig Rutger Arnhult åt fastighetsaffärer och han undvek stor förluster i fastighetskraschen i början av 1990-talet. Istället för fastighetsspekulant blev han därefter istället börsmäklare på Alfred Berg 1993 och bygg- och fastighetsanalytiker på Öhmans 1994. Kring 1996 började han dock återigen med fastighetsaffärer, nu tillsammans med Johan Thorell:

De köpte bostäder, i Jönköping och Växjö, eftersom bostäder är mindre riskfyllda än kontor och lokaler då det alltid finns en kö till hyreshus i bra lägen.

Medan Johan Thorell sägs vara en fastighetsnörd som är helt insnöad på fastigheter, sägs Rutger Arnhult vara mer intresserad av att göra affärer.

– Nej, vi är lika. Vi kan nog gå en match i fastighetsbeteckningar han och jag. Jag var nog den enda fastighetsanalytikern på den tiden som tittade på i stort sett varje hus som bolagen ägde. Jag kanske har förmågan att prata om annat någon gång, men vi är lika fastighetstokiga båda två, säger han.

Han visar pärmar där han har fotat varje hus som det gamla fastighetsbolaget Näckebro hade. Efter en sväng som nordisk sektorchef för bygg- och fastighetsanalys på Handelsbanken började han ägna sig på heltid åt sina fastighetsaffärer.

Arnhult anses av många vara arrogant och odiplomatisk enligt Affärsvärlden:

Skåningen med det halvlånga håret anses ha ett mycket gott självförtroende och sägs vara allt annat än politiskt korrekt, diplomati är inte hans bästa gren – även om han är ett diplomatiskt geni i jämförelse med Johan Thorell. Vissa uppfattar Rutger Arnhults stil som arrogant, något som de som känner honom säger att han inte är.

Ett fastighetsbolag som tidigare ägdes av Johan Thorell och Rutger Arnhult gemensamt var Locellus AB, idag i praktiken en del av den av Arnhult ägda M2-gruppen även om den formellt betsår av flera koncerner. Locellus har ett 40-tal anställda och moderbolaget heter Arnia Holding AB. I M2-Gruppen är M2 Asset Management AB moderbolag och det finns ett tiotal anställda. I styrelsen för såväl M2 Asset Management och Arnia Holding sitter Rutger Arnhult och hans fru Ingrid Mia Arnhult i styrelsen. Det var hon som inte tyckte det var tillräckligt fint att heta Andersson. Dessutom sitter Rutger Arnhult i styrelserna för fler andra fastighetsföretag som Klövern AB, Corem Property Group AB med mera, i huvudsak olika dotterbolag till moderbolagen.

Klövern AB är ett börsnoterat företag med en mängd dotterbolag i vilken koncern det sammanlagt finns omkring 130 anställda. Företaget bildades 2002 genom att IT-bolaget Adcore delades upp och moderbolaget Adcore AB bytte namn till Klövern AB. 2003 börsnoterades företaget, 2008 köpte Arnhult den tidigare finansmannen Mats O. Sundqvists aktier, 2011 köptes fastighetsbolaget Dagon AB upp och 2012 blev Rutger Arnhult VD. Huvudägare i Klövern är Corem Property Group med 19,1% av rösterna och 17,4% av kapitalet, AB Arvid Svensson med 15,9% av rösterna och 15,6% av kapitalet samt Rutger Arnhult via olika privata bolag med 9,3% av rösterna och 8,8% av kapitalet.

Rutger Arnhult är därmed kontrollerande aktiägare i Klövern då han och hans privata bolag också är huvudägare i Corem Property Group AB med 38,4% av rösterna och 37,1% av kapitalet. Ingen annan större aktieägare finns. Corem Property Group-koncernen har cirka 40 anställda. Som bolag startade Corem Property Group år 2007.

I styrelsen för Klövern sitter även Fredrik Svensson, en av huvudägarna i AB Arvid Svensson, Eva Landén som är VD i Corem Property Group samt Ann-Cathrin Bengtson och Pia Gideon. Styrelseledamöter i Corem är förutom Rutger Arnhult också Patrik Essehorn, Jan Sundling, Christina Tillman och Karl Perlhagen. Den sistnämnde är huvudägare i företaget Volati som äger cirka 3% i Corem.

Under våren 2013 har Rutger Arnhult också köpt kontrollen i börsnoterade fastighetsbolaget Tribona AB (tidigare Northern Logistic Property ASA) via Klövern AB. Enligt uppgifter i media äger Klövern AB 27,6% av Tribona AB. I fastighetsbolaget AB Sagax, också det ett börsnoterat bolag, är Arnhult näst störste aktieägare med 16,6% av rösterna och 14,9% av kapitalet. Störste ägare är David Mindus med 24,7% av rösterna och 21,9% av kapitalet. Familjen Salén är tredje största ägare med 11,2% resp. 9,9%. Sagax-koncernen har cirka 30 anställda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Arvid SvenssonSven-Olof Johansson – FastPartner >>
Advertisements

One Reply to “Rutger Arnhult”

Kommentarer inaktiverade.