Orimligt straff i Instagrammålet

Jag har tidigare skrivit om att skadestånden i det så kallade Instagrammålet totalt sett är orimliga. Nu har jag förstått att de är vansinniga. Det visar sig att det inte är de 15-åriga och 16-åriga flickorna som fått straffet utan hela familjerna. Skadeståndet på sammanlagt 570 000 har blivit en kollektiv bestraffning av vanliga människor.

Det är helt orimliga konsekvenser av det brott som flickorna enligt domen gjort sig skyldiga till. 15-åringen har också erkänt brott så i det fallet råder inget tvivel om skulden. Men det är inte rimligt att hela hennes familj ska bestraffas, det är inte rimligt att hennes ekonomi redan innan den blivit till ska straffas så hårt att den kanske aldrig hämtar sig. Skadeståndet är alltså inte bara orimligt i sin helhet, utan vansinnigt.

Mot så kallat näthat har det domen ingen effekt alls. För Instagrammålet handlade inte egentligen om det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Orimligt straff i Instagrammålet”

    1. Jag vet inte hur det varit i jämförbara mål så det är svårt för mig att säga om de särbehandlas eller inte. Men jag är kritisk till skadestånd rent generellt. Jag har dock inget mot att de får ett straff för det brott de begått.

Kommentarer inaktiverade.