Jonas i valfiskens buk – Wahlström och Custos

Del 22 av 22 i serien Markägande i Sverige

Det är inta ofta man hittar svenska finansföretag som har namn med anknytning till bibeln på samma övertydliga sätt som är fallet med Jonas Wahlström och hans företag AB Hvalfisken. Företaget är idag en stor markägare i Sverige och Estland, men ursprunget till Wahlströms förmögenhet är en annan.

Ursprunget är nämligen affärer i det gamla ärevördiga investmentbolaget AB Custos som under 1990-talet slaktades av Hagströmer & Qviberg och Christer Gardell. Wahlström arbetade under denna tid för just HQ. Förutom slakten av Custos med efterföljande affärer var Wahlström även inblandad i andra lönsamma affärer under denna tid:

Jonas Wahlström byggde upp sin förmögenhet genom en rad historiska affärer. Bland annat genom sitt innehav i det ursprungliga Custos som tillsammans med Johnson Pump såldes till verkstadskoncernen SPX i USA.

Goda affärer i Skistar, Hagströmer & Qviberg och i den lukrativa affären då Wihlborgs övertog Fabege och sålde Drott till Stena har också bidragit till förmögenheten.

1995 lämnade Wahlström H & Q för egna affärer:

1995 lämnade han vd-jobbet på H&Q för att bli finansman på heltid. De privata investeringarna vid sidan om mäklarjobbet hade pågått ända sedan mitten på 1980-talet. 1985 hade han bildat ett privat förvaltningsbolag, Hvalfisken AB. Bland hans tidiga engagemang märks placeringar i kraftsektorn. Han ägde bland annat 25 procent av Åsele Kraft AB, ett litet kraftbolag inte långt från Vilhelmina i Västerbotten. I början av 1990-talet var han också en av ägarna i det lilla OTC-bolaget Svenska Energinät, som sedermera köptes upp av Graningeverken, i dag en del av Sydkraft/Eon.

Det är i samband med kraftinvesteringarna han har kommit i kontakt med skogen som placeringsobjekt.

– Jonas är bra på att räkna, det är inte konstigt att han gillar investeringar som går att räkna på, säger en person med insyn i hans affärer.

Liftföretaget Skistar har också en speciell plats i Jonas Wahlströms investerarhjärta. Bolaget börsintroducerades av H&Q under hans vd-tid, då under namnet Lindvallen, och H&Q:s fondbolag var länge storägare. På senare år har de båda finansmännen Mats Qviberg och Sven Hagströmer blivit storägare i bolaget via sitt Öresund. Men det var Jonas Wahlström som var först i gänget med att köpa in sig, i mitten på 1990-talet, och enligt Mats Qviberg kom idén att investera i Skistar först från Jonas Wahlström.

När slakten av Custos var över, aktieinnehav och företag sålda övertog Jonas Wahlström huvudägandet i bolaget som övertog ägandet av det lilla verkstadsföretaget Johnson Pump som Wahlström år 1997. En mindre företagskoncern byggdes upp med företag som Johnson Pump Industry, Johnson Pump Marine och Tigerholms Products. Huvudägare var Wahlström, Öresund och finansmannen Mats O. Sundqvist. Denna koncern såldes år 2006 till US-amerikanska intressen och investmentbolaget Custos saga vara all.

Wahlström köpte dock loss namnet och några år senare bytte bolaget Tisko namn till AB Custos. Huvudägare i det nya Custos är Jonas Wahlströms bolag AB Hvalfisken och verksamheten består i att äga det estniska företaget Metsnik och andra skogsbolag i Estland som sammanlagt äger 21 000 ha mark. AB Hvalfisken äger 57% av AB Custos, andra ägare är familjen Salén med 17 % och ytterligare ett nittiotal svenska placerare.

Moderbolaget i familjen Wahlströms koncern är alltså AB Hvalfisken. I likhet med AB Custos är detta företag också i huvudsak markägare. Markägare i Sverige:

AB Hvalfisken äger ca 19.000 hektar mark i Sverige, det mesta skogsmark. Företaget äger också en hel del åkermark och byggnader. AB Hvalfisken har inga egna anställda, utan driver all verksamhet med hjälp av lokala företagare, som är egna företagare i bygden. AB Hvalfisken är huvudägare i Custos AB som äger Metsnik Oy. Metsnik är en av Estlands största markägare. För ytterligare information se: www.metsnik.ee

Hvalfiskens långsiktiga mål är att vårda och maximera de skogliga tillgångarna. Detta sker i form av en genomtänkt strategi med plantering av rätt trädslag på skogsmark, åkermark och betesmark. Slutaverkningar sker när de är nödvändiga. Hvalfisken genomför ett av Sveriges mest ambitiösa program med plantering av energiskog på åkermark.

Hvalfisken har verksamhet i 8 kommuner och 7 län:

  1. Hedensbergs Gods, Tillberga, Västerås Kommun, Västmanland

  2. Kalerum Gård, Valdemarsviks Kommun, Östergötland

  3. Gibbenäs Gård, Söderköpings Kommun, Östergötland

  4. Ålvikens Gård, Trosa Kommun, Södermanland

  5. Kopparmora, Värmdö Kommun, Stockholm

  6. Byberget Skogsgård, Ånge Kommun, Västernorrland

  7. Olingdal, Härjedalens Kommun, Jämtland

  8. Stenträsk, Kåbdalis, Jokkmokks Kommun, Norrbotten

Jonas Wahlström har idag förmodligen inga andra investeringar än mark. Investeringar som dock inte visat sig vara problemfria. Han och hans företag har ett antal gånger hamnat i konflikt med grannar och allmänhet. Dels när det gäller köpet av Askö, dels gällande en poppelplantering mark tillhörande Hedensbergs gods i Västmanland:

Han skrattar lite åt att han numera  bär epitetet ”poppelmannen” efter sina stora poppelplanteringar i Sverige och bråket och oron kring poppelodlingarna på jätteegendomen Hedensberg norr om Västerås, en gård han köpte av greven Archibald Hamilton, även kallad ”Ericssongreven”.

”Tidigare var jag ju känd som ”Askömannen”. Jag köpte Askö i Trosa av Sveaskog och fick en häftig och ovederhäftig opinion emot mig. Kritikerna varnade för att ”Askömannen” skulle stycka hela Askö och sedan sälja ut tomterna åt tyskarna. Det fanns ingen substans i kritiken men det blev en liten folkstorm. Det hela löste sig så att jag lät köpet gå vidare till Wallenbergarna och Naturvårdsverket som gav Askö till kung Carl Gustaf i 50-årspresent”, säger Jonas Wahlström.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< AB Karl Hedin – stor markägare i Bergslagen
Advertisements

One Reply to “Jonas i valfiskens buk – Wahlström och Custos”

Kommentarer inaktiverade.