Droger kapar hjärnan

BeroendetillståndBoktips
Beroendetillstånd
Markus Heilig
Studentlitteratur
ISBN 9789144073361

Droger kapar hjärnan

Med vår nya tänkande framhjärnesförmåga vet vi människor hur vi ska göra för att gå ner i vikt. Ändå är det så svårt att banta. Varför? Jo, för med andra djur delar vi ett urgammalt belöningssystem som aktiveras vid nyttiga aktiviteter som äta och älska. Detta lustsystem tas över av alkohol och narkotika ­– och överträffar det verkliga livet i intensitet.

Mot sådana krafter biter inte moralism (eller ”fri vilja”), menar Markus Heilig, som även attackerar flum, dalt och ideologiskt trams som förnekar verkligheten. Självklart ska man inte tillåta folk att knarka sig till döds. Och självklart är arv-miljö en ömsesidig beroende helhet ­– inga motsatta förklaringar. Denna lärobok är spännande allmänmänsklig – om man glider förbi alla vårdtermer och läkemedelsuppräkningar.

Hans Norebrink

Läs mer: Google, FoF,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Bokus

Adlibris 

Advertisements