Militärkuppen i Egypten

Efter dagar av folkliga protester i Egypten mot president Mursi har militären i landet tagit makten. Man har ogiltigförklarat författningen och förklarat att Mursi inte längre är president. Det är utan tvekan ett odemokratiskt agerande, en statskupp, en militärkupp.

Konsekvenserna av militärkuppen är svåra att överblicka, men i värsta fall kan det bli som i Algeriet där militären gjorde en kupp när ett muslimskt parti vann valet. Där blev det inbördeskrig och långvarig diktatur.

Den egyptiska militärens agerande påminner också om hur militären i Turkiet agerat vid en mängd tillfällen. Militärkupp när man varit missnöjda, kraftigt förtryck mot oliktänkande och oppositionella några år senare följt av nyval osv. Massgripanden har redan ägt rum.

Det behöver inte bli på nåt av de sätten i Egypten, men jag skulle inte lita på militären om jag var egyptier. De var ju de som styrde tidigare. Nyval är dock redan utlovat, frågan är hur länge det dröjer och vad som händer innan dess. Eller om det ens blir nåt.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements