Lidija Praizovic ger sig på Johanna Langhorst

Jag vet inte riktigt vem Lidija Praizovic är, men hon verkar vara författare och kulturskribent. Jag har sett en hel del artiklar på medias debatt- och kultursidor av henne där hon kritiserar feminister, antirasister, kulturelit osv. Allt jag läst innehåller en del väsentlig kritik som jag kan hålla med om, men samtidigt så är hennes artiklar, inlägg och åsikter väldigt lika de och det hon kritiserar. Fast inverterat. Och politiskt ogenomtänkt. Arbetarklassbakgrund har Praizovic också. Precis som jag. Invandrarbakgrund. Det har inte jag för även om min fars modersmål är engelska så är han född i Sverige. Kanske vet jag ändå lite om vem Praizovic är. Eller inte. Jag är ju man. Äldre. Heter Svensson.

Jag har inte mycket till övers för Johanna Langhorsts bok om Tensta. Men jag vet att Langhorsts beskrivning av hur kriminella ungdomar agerar i vissa förorter är mycket verklig. Jag känner igen det från min ungdom och jag vet att det har varit precis så i Backa och Bergsjön såväl som i Hammarkullen. I den sistnämnda stadsdelen tog befolkningen och deras organisationer saken i egna händer och löste problemet ihop med polisen och andra myndigheter. Jag vet att det begicks en rad rån i norra Bergsjön där min son bor. Rånen utfördes av en liten klick invandrarungdomar och de som utsattes var endast vita. För Lidija Praizovic är detta en verklighet som inte är sann,  utan den vites utanförskap i förorten som talar. I alla fall skriver Praizovic så om Langhorsts beskrivning av verkligheten.

Samtidigt har Praizovic förstås rätt när hon skriver att Langhorst kan välja eller välja bort Tensta. Langhorst tillhör en medelklasskulturelit och inte arbetarklassen. Därför blir Langhorsts beskrivning så konstig. Snälla somalier, dumma svenskar, skolan i Tensta kass, bättre i Spånga med enbart blåögda osv. Denna del av Praizovics kritik av Langhorst håller jag med men samtidigt så innehåller Praizovics artikel en hel del likartat material. Allt som Langhorst hävdar är fel, för hon är ju inte brunögd eller invandrare. Langhorst har rädslor och fördomar vilket bevisar att hon inte kan ha rätt. Kriminella ungdomar är inte kriminella utan en del av förortens kultur som ju det inte är nåt fel på. Så ångar Praizovic på. Hon gör Langhorst till rasist. Det är dumheter. Langhorst har som jag ser det fel i ganska mycket. Men det gör henne knappast till rasist.

Och ja det är precis samma problem med upploppen i Husby som de problem Langhorst beskriver med upploppen i Tensta. Många av de som deltog i bilbrännandet i Husby var och är kriminella. Knappast alla, men många. Det betyder inte att de kommer att förbli det. De flesta kriminella ungdomar är inte kriminella när de blir vuxna. Många ungdomar begår också brott, men de flesta är inte kriminella, inte ens de flesta av de som begår brott. Upploppen hade politisk bakgrund, men det handlar inte medvetna politiska händelser eller aktioner.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements