Fifflande vaktbolag tycks vara vanligt

Vi har det senaste året i media kunnat följa följetången om vaktbolaget Panaxia, försvunna pengar och misstänkta ekobrott. Tidigare har vi hört talas om vaktbolaget i Göteborg där de anställda rånade restauranggäster. Nu har det avslöjats att ett par stora vaktbolag i Storbritannien lurat staten på pengar genom att bl.a. skicka fakturor för bevakning av personer som dött:

Storbritanniens justitieminister Chris Grayling säger till tidningen Mirror att G4S tillsammans med rivalen Serco kan ha lurat staten i åratal.

Enligt tidningen fakturerade G4S och Serco för övervakning av 18 000 fotbojeförsedda brottslingar per dag. När det i själva verket, enligt justitieministern, var 15 000 personer som övervakades. Det innebär att en av sex fortojor var falska från 2005 och framåt.

Men Mirror uppger att fusket kan ha pågått ända sedan 1999.

Chris Grayling säger till tidningen att det finns ett antal fall där man fortsatt fakturerat för övervakning efter en persons död.

Ett av de två nämnda säkerhetsföretagen har svensk anknytning, nämligen världens största säkerhetsföretag, G4S. Bolaget har nämligen startas av familjen Philip-Sörensen, ägts av familjen Philip-Sörensen och kontrolleras sannolikt fortfarande av familjen Philip-Sörensen. Även Sveriges största säkerhetsföretag, Securitas, startades av familjen Philip-Sörensen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements