Svensk med utländsk bakgrund?

Min far heter Torsten Svenson (med ett s numera sen myndigheterna en vacker dag bara ändrade). Han är född i Sverige. Han är svensk med utländsk bakgrund enligt officiell svensk statistik. Eller var kanske man ska säga. För han har utvandrat till Spanien. Hans mor, min farmor, var nämligen engelsk. Min fars modersmål är sannolikt engelska. Så svensk med utländsk bakgrund. Min farmor skulle med sån gruppering vara engelsk med utländsk bakgrund då hennes far var fransk och hennes mor irländsk. Klassificeringen är helt meningslös som exemplet med min far visar.

För mig är en svensk en person som bor i Sverige, en person som inte bor i Sverige men är uppvuxen här och pratar svenska eller en person med svenska som modersmål boende i ett annat land. En svensk kan alltså var född i ett annat land. Det kan också en svensk medborgare som alltså inte heller är detsamma som en svensk. En svensk kan exempelvis vara finsk eller US-amerikansk medborgare.

Marie Demker och Andreas Johansson Heinö har i DN skrivit ett debattinlägg där de föreslår att begreppet ”utländsk härkomst” ska tas bor ur svensk statistik. De vill bara föra statistik efter födelseland och medborgarskap. Jag håller med dem. Det räcker:

Då kvarstår – precis som i resten av Europa – att föra offentlig statistik över medborgarskap och födelseland. Punkt. Båda dessa egenskaper är individuella. Medborgarskapet har juridiska, ekonomiska och sociala konsekvenser. Födelseland ligger till grund för viktig migrations- och adoptionsstatistik.

”Svensk med utländsk bakgrund” är varken en ”inkluderande” eller en ”exkluderande” kategori. Det är en vilseledande kategori som upprätthåller en numera förlegad syn på svenskhet. Kategorin är också direkt skadlig när den tillåts ligga till grund för slutsatser om behovet av särskilda politiska åtgärder mot den heterogena samling individer som döljs bakom kategorin. Ju förr vi svenskar, oavsett våra föräldrars födelseland, befrias från denna av myndigheter påklistrade gruppidentitet, desto bättre.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Replies to “Svensk med utländsk bakgrund?”

 1. Byt ordet svensk mot kines. Sen finns det många kinesiska språk så du får ändra till plural när det gäller språket.

  1. om du får en kinesisk pass, då du r väl inte en kinesisk medborgare tror du? varför ansökte och fick pass? Massor av mnniskor som inte ansöker om nån annan medborgarskap eftersom de inte vill vara medborgare i alndet de bor. Men det finns masssor ansöker och inte alla får nya medborgarskap över huvudtaget.men de som ansökte om någon medborgarskap och fick den av Staten, så det är därför de är medborgaren, inte utlänningar. Det är ju skillnad.Annars vi skulle inte behvöva ha någon medborgarskap över huvudtaget, om den är inte viktigt,ebligt dig.men de finns, dett betyder, de är viktiga och betyder just ”medborgarskap”,och inte ”utlandskap”.

 2. Din kommentar är verkligen konstig. Om en svensk är svenska även när den bor i USA så är naturligtvis en irakier även irakier när personen bor i Sverige. Om just det är vi uppenbarligen överens. En irakier är dessutom alltid truk, kurd, syrian/assyrier arab eller nån annan nationalitet också. Många svenskar är ju samer, romer och finnar också. Dvs man har flera identiteter. Det betyder att en irakier som flyttat till Sverige är både irakier och svensk, precis som min dotter som bott i USA i snart 20 år är både svensk och US-amerikan.

  1. Ifall jag åker till Kina, bor där i två år. Lär mig varken språket eller kulturen.
   Anser du att jag kan kalla mig för Kines då?

   Ifall Ja: Vad tror du kineserna säger om detta?

   Oavsett vilka psykologiska spel du försöker spela din hjärna så kommer ditt undermedvetna alltid att identifiera sig med ditt ursprung.

   Dvs. din dotter har all rätt att kalla sig för Amerikansk medborgare, men ”Amerikan” kan hon aldrig kalla sig.

   1. Det är upp till min dotter vad hon kallar sig. Hon är på alla sätt och vis både svensk och US-amerikan (amerikan är ett vidare begrepp, ungefär som europé). Hon är svenska medborgare och US-amerikansk medborgare. Din uppfattning är totalt irrelevant i sammanhanget. Mina barnbarn hävdar på samma sätt att det är såväl svenskar som US-amerikaner. Om du flyttar till KIna och bor där är du kines. Och svenska (om du nu är svensk). Det är min uppfattning. Jag spekulerar inte i vad andra tycker. Nog om detta.

 3. Exakt.En stor del av svenska barn görs till schisofrena och psyksjuka,av sjuka oförklarliga politiska skäl,kanske för makt-kontroll,för att inte de ska ha det för bra. Eftersom det är inte normalt vad de socialister-kommunister gjort till svenska barn,de som föddes i Sverige som svenskar(enligt deras svensk ID-kort),har ill ex.pappa svensk och mamma också svensk med någon uylnds bakgrund en gång i tiden,men de barnen betecknas inte som svenskar utan som ”svenskar med utländsk bakgrund”…..hur det känns för svenska barnen,när fröken eller annan tjöönsteman, eller andra får fråga sådana barn ”varifrån du kommer”? Och det har jag hört 1000ggr.Det är förnedring, äreskränkning och kontroll över människan.en enkel grov psykisk mobbning,för att trycka ner människa om att Svergie inte hans kand där han får känna sig hemma trygg. Kanske de kommunsiterr-socialister gjorde så att Sverige har världens största antal av psyksjuka barn ??Inkluderat andra sjuka politiska saker som de gör mot barn.Experiment och diktarumetde-det kännetecknar kommunister-socialister.Man måste verkligen bort med de där,om man vill ha sund och demokratisk samhälle nån gång i framtiden.Man mste avskaffa laglig förtryck och diskriminering av barnen och av deras föräldrar.

Kommentarer inaktiverade.