Epileptiker dör tidigare

Enligt en stor svensk studie så löper epileptiker en stor risk att dö i förtid. 10 gånger större risk än befolkningen i i övrigt. En orsak är att man dör av nåt sjukdomstillstånd som orsakat epilepsin som exempelvis hjärntumör eller så har man fått en stroke. Men det handlar också om att epileptiker oftare dör i fallolyckor och drunkning än andra. Inte så konstigt kanske. Ett epilepsianfall högst upp i en trapp och man faller kanske hela vägen och bryter nacken. Ett epilepsianfall när man är ute och simmar och man drunknar. Det är självklart att epileptiker dör oftare av sådant än vad befolkningen i gemen gör.

Jag har en from av epilepsi som innebär att jag kan röra mig när jag har anfall. men jag minns ingenting och är inte medveten om omvärlden. En gång när jag bodde på Landsvägsgatan i Haga vaknade jag upp mitt i biltrafiken vid Järntorget (på den tiden körde alla bilar runt Järntorget som i en rondell).  Jag vaknade upp ungefär rakt utanför där Cigarren ligger nu. Uppenbarligen (och enligt forskningen) löper jag större risk än befolkningen i snitt att dö i förtid. Inte så kul kanske, men egentligen visste jag ju det redan innan forskningen bevisade det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements