Sverige inget paradis för gästarbetare

Regelbundet får vi i media läsa om gästarbetare i Sverige som utnyttjas å det grövsta. Dåliga arbetsvillkor, dåliga löner, dåliga levnadsvillkor, långa arbetstider. Det spelar ingen roll om det handlar om kinesiska gästarbetare, thailändska eller bulgariska bärplockare. Det är samma utnyttjande varje år. Samma mönster upprepas varje år, regelbundet.

Det som i grunden är orsaken till problemen är oseriösa arbetsgivare, oseriösa bemanningsföretag, oseriösa gästarbetarregler, oseriöst sätt att ge tillstånd för att anställa invandrad arbetskraft och ett oseriöst system med bemanningsföretag.

Lösningen heter förbud mot bemanningsföretag med möjlighet till dispens med hjälp av förhandling med facket och dessutom fackligt veto när det gäller arbetskraftsinvandring.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements