Polisen har mörkat mord i Västerås

I Västerås skedde ett misstänkt mord under Power Meet i början av juli. Polisen har mörkat mordet, inte sagt ett knyst. Något som fått en polisforskare att framföra allvarlig kritik mot polisen:

Enligt Stefan Holgersson, polis som också forskar om polisen, finns det nu en trend att polisen inte berättar om allt som händer.

– Polisen har under en längre tid mer och mer börjat med den här typen av beteende. Dels att man vill presentera verksamheten på ett visst sätt men också att det finns ambitioner att underlätta utredningsarbete, säger Stefan Holgersson, som själv är polis men som också forskar om polisen.

Oavsett orsak så är det inte bra att polisen låter bli att redovisa det som händer, menar Stefan Holgersson.

– Vi brukar använda beteckningen ”bananrepublik”, att där kan människor dödas och frihetsberövas utan att någon får reda på det. Och det blir ju allvarligt när Sverige gör likadant. I det här fallet mördas en person och man berättar inte om det. det är ju ett demokratiproblem, att polisen tycker att man kan sköta det själva, att allmänhet inte behöver få reda på det.

Som Holgersson säger är det naturligtvis problematiskt ur demokratisynpunkt att polisen inte talar om vad som händer. Ett mord är en stor händelse och om polisen ljuger eller är tystlåten om sådant kan de kanske underlåta att även meddela annat av vikt. Frågan man kan ställa sig är om polisen har nåt att dölja i detta fall eftersom de inte sagt något.

Den mördade är en 51-årig åkeriägare och lantbrukare från Enköpingstrakten vars fru enligt en del uppgifter just suttit av ett fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. Mannen var i Västerås med anledning av Power Meet men det är inte känt om mordet hade med motorträffen (raggarträffen) att göra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements